Aktuális

Nem valószínű, hogy terrortámadás lesz a riói olimpián

Mivel Brazíliában nincs komoly bázisa a muzulmán szélsőségeseknek, ezért nem valószínű, hogy a riói olimpián összehangolt terrortámadás történhet.

Élnek Brazíliában muszlimok, de az iszlám radikalizmus eddig semmilyen formában nem jelent meg az országban, nem voltak terrorcselekmények, nincsenek szélsőséges imámok és “muszlim negyedek” sem, mint Párizsban vagy Brüsszelben. Éppen ezért nem valószínű, hogy a riói olimpián terrortámadást hajtanának végre – mondta Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 műsorában.

Hozzáfűzte: ha érkezik néhány turistának álcázott terrorista, elképzelhető, hogy akár lőfegyverhez is juthatnak, de nagy, összehangolt terrortámadást nem fognak tudni megszervezni, mert nincs meg az a kapcsolatrendszerük, infrastruktúrájuk, mint Párizsban vagy Brüsszelben.

A szakértő szerint a brazil hatóságok hasonló erőkkel készülnek a rend biztosítására az olimpián, mint a 2014-es futball-világbajnokságon, és utóbbin mintegy két és fél millió vendéget fogadott Brazília, az ötkarikás játékokra pedig egymillió turistát várnak. A komolyabb biztonsági kockázatokra a lehető legjobban fel lesznek készülve a brazilok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top