Aktuális

Ecuadori földrengés: több tucat halott és jelentős károk

Legkevesebb huszonnyolc halottja van az ecuadori földrengésnek az elsődleges információk szerint. A 7,8-as erősségű földmozgás szombat este rázta meg Ecuador partjait.

Szökőárriadót rendeltek el Ecuadorban és Peruban is, de az utóbbi országban rövid időn belül le is fújták a riasztást. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy a földrengés legfeljebb egy méter magas hullámokat idézhet elő Ecuador partjainál. Ecuador hat tartományában szükségállapotot hirdettek, és mozgósították a rendőrséget a közrend fenntartására.

Több utórengés is volt

A földrengés helyi idő szerint este nyolc órakor történt viszonylag sekély, 19 kilométeres mélységben, epicentruma mindössze 14 kilométerre északnyugatra volt Pedernales várósától. Az első, nagy erejű földmozgást több utórengés követte, volt köztük 5,6-os fokozatú is. A hatóságok legkevesebb 28 halottról tudnak: 16-an haltak meg Portoviejóban, tízen Manta városában és ketten Guayas tartományban.

Az ecuadori geofizikai intézet szerint a földrengés jelentős károkat okozott az epicentrumhoz közeli területeken, de tőle távolabbi helyszíneken is, például Guayaquil városában. Bezárták Manta város repülőterét, miután a földmozgás következtében komoly károk keletkeztek az irányítótoronyban. A guayaquili repülőteret a megszakadt távközlés miatt kellett bezárni.

Pánik a fővárosban is

A rengéseket érezni lehetett az epicentrumtól 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is, ahol negyven másodpercen át remegtek az épületek, az emberek pedig pánikszerűen menekültek az utcára. A főváros egyes részein rövid időre megszűnt az áram- és telefonszolgáltatás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top