Aktuális

Mi is az a bolondballagás?

Közeledik az iskola vége, és hamarosan kezdődnek a ballagások, na meg a bolondballagások. De mi is az a bolondballagás?

Váljuk be, hogy az iskolás évek nemcsak a tanulásról szólnak, hanem a nagy bulikról és a közös bolondozásról is. Éppen ezért sok helyen hagyomány, hogy nemcsak ünneplőben, a Ballag már a vén diákot énekelve búcsúznak el egymástól és az iskolától a diákok, hanem egy szabadabb, szórakoztatóbb formában is, ez a bolondballagás.

Hogy hogyan zajlik az az iskolák hagyományaitól függ. Általában vicces maskarákba öltözve körbejárják az iskolát a végzősök. Vidéken sokszor a városba is kimennek, és igazi fesztiválszerű eseménnyé növi ki magát a rendezvény. Ez persze komolyabb felkészülést is igényel. A végzős osztályok tagjai különböző tematikák szerint öltöznek be, van zene, tánc, néhány helyen még színpadi műsor is a főtéren. Ez főként a vidéki nagyvárosokra jellemző, ahol a diákok ilyenkor sokszor nemcsak a középiskolától, hanem a várostól is búcsúznak, mert máshol tanulnak tovább, vagy mert csak az iskola elvégzése miatt jártak be oda, de máshol laknak.

Bolondballagást általában a középiskolákban rendeznek, de nem mindenhol. Máshol viszont már általános iskolában is szokás.

Az én bolondballagásom
Emlékszem az osztályom saját bolondballagására. Egy budapesti középiskolába jártam, ott nem volt hagyománya, de azért mi csináltunk. Nem volt túlszervezett, az utolsó héten egyszer csak kitaláltuk, hogy, akkor most lesz. Felfogtuk a hajunkat a fejünk búbjára, és a lehető leghülyébben kisminkeltük magunkat (a fiúk is). Majd magunkra vettük, amit csak tudtunk (tesicucc, kendő, ott hagyott ruhadarabok stb.) és énekelve felvonultunk az iskola előtt. Aztán körbejártuk az iskolát, minden tanterembe/tanórára “berontottunk”, és megdobáltuk cukorkával a diákokat – ennek ők nagyon örültek, a tanárok már kevésbé. A mi bolondballagásunk így zajlott.
 

 Tippek Bolondballagásra az NLCafé fórumon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top