Aktuális

Tízezrek ünnepelték II. Erzsébet születésnapját

Tízezrek ünnepelték csütörtökön a nyugat-londoni Windsor utcáin II. Erzsébet királynő 90. születésnapját.

II. Erzsébet rezidenciája, az ősi windsori kastély körül tett sétát, miközben fogadta az őt ünneplő, hajnal óta várakozó sok ezer ember gratulációit. II. Erzsébet virágokat, kisebb ajándékokat is átvett népétől. Erzsébet férje, Fülöp edinburghi herceg is, aki júniusban lesz 95 éves, a királynővel tartott sétáján.

Tízezrek ünnepelték II. Erzsébet születésnapját

A windsori városi tanács a nap alkalmából sétautat építtetett, ami a Queen’s Walkway nevet kapta. Az uralkodó által felavatott sétaút 6373 méter hosszú. Ez arra utal, hogy II. Erzsébet királynő tavaly szeptember 9-én megdöntötte az uralkodás nagy-britanniai rekordját, 63 évet, hét hónapot és három napot töltve addig a trónon. A uralkodó üknagymamája, Viktória királynő rekordját adta át a történelemnek.

A londoni Hyde Parkban 41, az Egyesült Királyság nemzeteinek többi fővárosában 21 díszlövéssel tisztelegtek az uralkodó születésnapja előtt a tüzérség felsorakozott egységei.
Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 68 éves fia Shakespeare-idézettel köszöntötte édesanyját. A BBC által rögzített, csütörtökön sugárzott felvételen a walesi herceg a VIII. Henrik című királydrámából idézte Thomas Cranmer beszédét, amelyet Canterbury korabeli érseke – Shakespeare tolmácsolása szerint – a majdani I. Erzsébet királynő születése alkalmából tartott a királynak, megjósolva, hogy Erzsébet hercegnő “Anglia üdvére” hosszú életnek néz elébe. A jövő hónapban komoly ünnepségsorozat indul a királynő születésnapja alkalmából: május 12-étől négy napon át másfél órás esti parádéval ünneplik az uralkodó születésnapját a windsori kastély parkjában. A rendezvényeken 1500 táncos, énekes, zenész, színész és egyéb művész mellett 900 ló is fellép. 
A 90 perces program a királynő eddigi 90 évnyi életútjának és csaknem hat és fél évtizednyi uralkodásának epizódjait idézi fel.
Júniusban pedig hatalmas utcabállal ünnepelheti London népe II. Erzsébet jeles születésnapját, a Buckingham-palotát és az Admiralitást összekötő, egy mérföld hosszú The Mallon. Az út melletti piknikasztalok mellett tízezren ehetnek-ihatnak a június 12-ére tervezett ünnepi partin.
A windsori és a londoni ünnepségek jegybevételeit a királynő által támogatott jótékonysági szervezetek kapják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top