Aktuális

Durva banánhiány jöhet

A banánültetvényeket sújtó, Panama-betegségnek elnevezett fertőzés máris világméretű problémákat okoz, eltűnhet a banán a boltok polcairól. A problémára már a héten keresik a megoldást a Nemzetközi Banán Kongresszuson.

A banántermelő iparág válsága miatt máris sokan aggódnak, a megoldás megtalálása érdekében Miamitól Costa Ricáig már a héten összeül a Nemzetközi Banán Kongresszus. Latin-Amerika exporttermelése komoly bajba kerülhet, ha a banánültetvényeket sújtó betegség miatt leállítják az Észak-Amerikába és Európába tartó szállítmányokat.

A Panama-betegségnek nevezett kór nemcsak Dél-Amerikában okoz komoly problémákat, már elérte Ázsia és Ausztrália partjait, de megjelent az afrikai és a közel-keleti banánültetvényeken is.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) máris felhívta a figyelmet, hogy a betegség miatt csak ebben a hónapban 36 milliárd (!) dolláros kár érte a világ banántermelési ágazatát.

A banánvész, amely kipusztulással fenyegeti a legnépszerűbb banánfajtát, először a hatvanas években ütötte fel a fejét. Akkoriban fejlesztették ki a Cavendish fajtát, amely egészen idáig ellenállónak bizonyult a betegséggel szemben. A kutatók újabb rezisztens banánfajták kidolgozásán munkálkodnak, de ez amellett, hogy időigényes, borzasztóan költséges feladat írja a CNN Money.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top