Aktuális

Sose leszek túl a lakáshitelen – így vegyél fel okosan hitelt!

Ha rászánod magad, hogy tovább lépsz és hitelt veszel fel azért, hogy megteremtsd az otthonod, fontos, hogy elszánt legyél, na és megfontolt. Manapság ugyanis nem egyszerű okosan eladósodni. De ne aggódj, lehetséges.

 

Minden embernek szüksége van álmokra, hisz a boldogsághoz az álmainkon át vezet az út. Ráadásul van a mondás, hogy merjünk nagyot álmodni. Na de mi a helyzet akkor, ha a kőkemény valóság és az álom között akkora szakadék tátong, hogy azt nem tudjuk egyedül áthidalni? Na ebben az esetben az van, hogy vagy feladjuk az álmainkat – ami igen rosszul hangzik, – vagy segítséget kérünk valakitől. Utóbbi a bátrabb megoldás, de azt mindenképpen jó, ha észben tartjuk, hogy akire rászorulunk, afelé el is kötelezzük magunkat. De persze ha már a közmondásoknál járunk, azt is tudjuk, hogy bátraké a szerencse…

Ha hitel nélkül nem megy

A fenti példát tökéletesen rá lehet vetíteni egy lakáshitelre. Hiszen minden pár vagy család szeretne saját otthont. De manapság sajnos nem egyszerű lakáshoz, házhoz jutni. Mivel a legtöbben nem kapnak olyan családi segítséget, amiből saját tulajdont vásárolhatnak, nem marad sok lehetőség: vagy a végtelenségig fizet valaki albérletet, vagy megpróbál összespórolni annyi pénzt önerőnek, hogy lakáshitellel egyszer megvehesse álmai otthonát. Vagy hát attól kisebbet, de sajátot. Mert hazánkban még mindig elsődleges cél az, hogy saját ingatlanban lakjunk.

Nos, ha úgy döntünk, hogy tenni akarunk az álmainkért és belevágunk a saját otthon projektbe, az első piros pontot meg is szereztük az élet ellenőrzőkönyvében. Hisz léptünk az álmunk felé. Ám ezután jön csak az igazán kemény rész, amikor szembesülünk a koránt sem álmokba illő kötelezettségekkel. Mert azt mindannyian tudjuk, hogy manapság egyáltalán nem egyszerű hitelhez jutni. Sajnos a lakáshitel sem kivétel ez alól. Ám a kezdetek kezdetén mégsem adhatjuk fel. Az viszont már az első lépéseknél fontos tudni, hogy nem lesz nászmenet a procedúra és kell, hogy a cél ott lebegjen a szemünk előtt.

Azért, hogy ne csalódj, ezekre figyelj:

  • Az önerő elengedhetetlen. Vajon van elég pénzed hozzá?
  • Jól gondold át, hogy tudod-e vállalni a hitellel járó havi törlesztőket.
  • Ha tudod vállalni, akkor is fontold meg, mi az az összeg, ami várhatóan nem okoz gondot havonta. Hiszen amellett, hogy szeretnéd hamar letudni a hitelt, az is fontos, hogy képes legyél fizetni.
  • Keresd meg a számodra leginkább megfelelő konstrukciót. Ne ess abba a csapdába, hogy az első szembe jövő lehetőségbe beleugrasz.
  • Ugyan fontos a kamat, de arra is figyelj, milyen az adott intézet ügyfélkezelése és mennyire támogatóak.
  • Ha van rá lehetőséged, minden támogatást használj ki. Ne feledkezz meg az állami támogatásokról sem!
  • Készülj fel arra, hogy hosszú és nehéz nyelvezetű lesz a szerződésed, ha gondolod, az értelmezéshez kérj külön segítséget.
  • Számíts arra, hogy lehetséges, hogy hiánypótlásra lesz szükség. Ez előfordul gyakran, ne aggódj.

 

Ha már mondásokkal kezdtük, jöjjön még egy: Lassan járj, tovább érsz! Azt javasoljuk, keress egy jó szakembert, aki mindenben a segítségedre lesz és az időközben felmerülő kérdéseidre is válaszol. Haladj lépésről lépésre, megfontoltan, okosan! A lakáshitel nem játék! Viszont elvezethet az álmaidhoz…

 

hirdetés
Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:
Manapság az emberek a hitelfelvételt már szerencsére nem problémaként élik meg, hanem inkább lehetőségként gondolnak rá.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a hitel felvétele előtt érdemes szakértőhöz fordulni, hogy az esetleges kockázatokat minél alaposabban felmérhessük. A hitel egy hosszabb távú elköteleződést jelent, amelyet minden élethelyzetben tudnunk kell törleszteni, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk az egyszeri és a rendszeres kiadásokkal egyaránt.

Az elérhető támogatási formákkal kapcsolatban is érdemes körültekintően mérlegelni, hiszen jelentős összeget lehet megtakarítani az elérhető támogatások igénybevételével, illetve a megfelelő banki konstrukciók kiválasztásával – mondta el a bank reklámjából is ismert Molnár Mária, az OTP Bank szakértője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top