Aktuális

Matek érettségi 2016: halmazelmélet, gráf és trigonometria a feladatok között

Ma reggel a matematikaírásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák. Az első feladatlap a tavalyinál, könnyebb, a második viszont nehezebb volt a szakértők szerint.

Véget ért az idei matek érettségi, délután jövünk a megoldásokkal

11 órakor véget ért az idei matek érettségi. Délután nálunk is megtaláljátok majd a megoldásokat.

 

Nehezebb a tavalyinál a matek érettségi második része

Az idei matek érettségi második része a tavalyinál kissé nehezebbre sikerült. Az Eduline szakérőjének véleménye szerint  a feladatok közül többnél vannak buktatók, amikkel könnyű lehet a pontvesztés, ha valaki nem figyel. Az egyenlőtlenségnél például könnyen elcsúszhatnak a végzősök, ha nem intervallumot adnak meg. A második részben a legtöbbször a koordinátageometráit vagy a térgeometriát hagyják ki a diákok (mivel itt három feladatból csak kettőt kell megoldaniuk). Általában itt a statisztikai feladat szokott lenni a legkönnyebb, de a szakértő szerint, most az is becsapós lehet.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Van olyan feladat, ami félreérthető

A 2016-os matek érettségi első feladatlapja könnyebb a tavalyinál, még a néha kritikusnak számító gráfos feladat sem tűnik nehéznek. Van olyan feladat, ami apró eltérést mutat csak a tavalyihoz képest, tehát akik gyakorlásképpen megoldották a korábbi évek feladatsorait, azoknak ismerős lehet. Azonban vannak olyan feladatok, amik nem egyértelműek, illetve akad olyan is, aminek két lehetséges megoldása is van. A valószínűségszámításnál a felületesebb diákok könnyen pontokat veszíthetnek – mondta el a véleményét az Eduline szakértője.

A második feladatlap már bonyolultabb

A középszintű matek érettségi  második részében egy egyenlettel és egy egyenlőtlenséggel kell megbirkózniuk a diákoknak, majd egy síkidom belső szögeit kell kiszámolni. Egy másik feladatban pedig emelkedő számsorokat kell összehasonlítaniuk.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A feladatlap B részben egy diagram vár elemzésre, és a feladat valószínűségszámítást is tartalmaz. Ha ez nem szimpatikus a diákoknak, választható egy függvényes, hozzárendeléses feladat is. Ebben egy térbeli alakzattal kell különféle számításokat elvégezni. Az A és a B részre összesen 135 perc jut az érettségin.

Így készültek a diákok a matekérettségire

A matek az a tantárgy, amitől talán a leginkább tartanak az érettségizők. Ez a tegnapi Instagram-posztokból is jól látszik. Így készültek a diákok a nagy megmérettetés előtti napon:

 

???? ???? #érettségi #hungergames #eziseltelik #szeretjükamatekot

Andrea Dobos (@dobos.andrea) által közzétett fénykép,

 

Valószínűségszámítás, trigonometria és gráfok

Trigonometria, gráfok és valószínűségszámítás is van a matematikaérettségi első feladatai között, a függvénytáblázat nagy segítséget jelenthet a diákoknak – írja az Eduline. A feladatlap halmazelmélettel kezd, de van mértékegység-átváltás is. Szerepelnek továbbá egyszerű egyenletek, logikai feladatok és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is. Ezekre a feladatokra 2 pontot kaphatnak a diákok, jó megoldásonként.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A középszintű matek érettségiről

A matematika középszintű írásbeli érettségi vizsga 180 perces. A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, amire 45 percük van, majd a II. feladatlapot, amire135 percet kapnak. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszés szerint oszthatják be az egyes feladatok között.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatottak ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A rész három feladatot foglal magában, ezek egy vagy több kérdésből állnak. A II/B rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, ezek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az emelt szintű matek érettségiről

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt szintén tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, s azok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatot sorol fel. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Számológép és függvénytáblázat is használható

A vizsgázók a közép- és emelt szintű matek érettségi alatt is használhatnak függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt, amelyről maguk gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

A feladatok megoldását központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján értékelik.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top