Aktuális

EgyptAir-tragédia: roncsokat találtak – frissítve

A görög polgári közlekedési hivatal információi szerint Kárpáthosz sziget közelében, de egyiptomi légtérben zuhant le csütörtökön az EgyptAir légitársaság utasszállító gépe.

Csütörtök délelőtt megírtuk, hogy hajnalban váratlanul eltűnt a radarról az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS 804-es járata. A repülőgép 66 emberrel, 56 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén szerdán 23.09 órakor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2.45 órakor veszett nyoma. Segélyhívás nem érkezett. A Reuters szerint a görög légi irányítók akkor beszélhettek utoljára a pilótával, amikor a gép Kea szigete fölött repült. 

A gépen 15 francia, 30 egyiptomi, egy brit, egy belga, két iraki, egy kuvaiti, egy szaúdi, egy szudáni, egy csádi, egy portugál, egy algériai és egy kanadai állampolgár utazott.

Egyiptomi légtérben zuhant le

Eddig bizonytalan volt az eltűnés pontos helyszíne, a görög védelmi miniszter szerint a gép egyiptomi légtérben tartózkodott, amikor hirtelen kanyarokat hajtott végre, míg az egyiptomi légi irányítók szóvivője a Sky News Arabia televíziónak korábban azt mondta, hogy a gép még azelőtt tűnt el a radarernyőkről, hogy belépett volna az egyiptomi légtérbe.
A Párizsból Kairóba tartó repülőgép a Rodosz és Kréta között fekvő Kárpáthosz szigettől körülbelül 230 kilométerre zuhant le, és nem adott le vészjelzést. Az eddigi hírekben az szerepelt, hogy a katasztrófa az egyiptomi partoktól körülbelül 280 kilométerre történhetett.

Terror vagy légi katasztrófa?

A Sky News Arabia hírtévé idézte Seríf Iszmáíl egyiptomi kormányfőt, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy terrorcselekmény okozta volna a katasztrófát. A francia hatóságok szerint a fedélzeten volt az egyiptomi biztonsági szolgálat három tisztje is.

A gép roncsait egyszerre keresi az egyiptomi és a görög hadiflotta és a légierő. Az egyiptomi légi közlekedési minisztérium meg nem nevezett illetékesei megerősítették a légi katasztrófát, maga a tárca azonban mindeddig nem adott ki ilyen értelmű közleményt. Minisztériumi jelentések szerint Saríf Fathi tárcavezető a kora délutáni órákban sajtótájékoztatón számol be a vizsgálatok eddigi eredményeiről.

UPDATE 1.: a franciák szerint a gép lezuhant

“Az MS 804 lezuhant” – jelentette be Francois Hollande francia elnök. A 444 szerint ezt pár órája sejteni lehetett, mivel erre utaltak a kutatás előzetes eredményei, valamint az a tény, hogy a gép a radarról eltűnése után egyetlen közeli reptéren se landolt. Csakhogy ezt Hollande előtt hivatalosan egy illetékes se merte bevallani. “Tartottunk tőle, hogy a gép lezuhant, és az eddig összegyűlt értesülések megerősítik, hogy a gép valóban lezuhant és eltűnt” – mondta Hollande.

Ez persze nem azt jelenti, hogy bármit is tudnának a tragédia okáról, de Hollande szerint egyelőre “semmilyen feltételezést nem lehet kizárni”. A 444 pilótakörökből értesült egy érdekes elméletről, miszerint az elmúlt napokban egyre aktívabb Etna hamufelhőjét okolják a gép eltűnéséért és lezuhanásáért. 

Az Egyptair egy másik gépét március végén eltérítették, egy szerelmes professzor volt a tettes.

UPDATE 2.: Roncsokat találtak a mentőhajók

Roncsokat találtak 80 kilométerre délre attól a helytől, ahol az EgyptAir MS 804-es járata eltűnt a radarról. A kutatóegységek még görög vizeken találták meg a gép maradványait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top