Aktuális

Vasárnapi razziák lesznek a boltokban

Leginkább azt ellenőrzik majd, hogy a boltok a jogszabályoknak megfelelő módon foglalkoztatják-e vasárnap a dolgozókat.

Hamarosan megkezdődnek azok a munkaügyi hatósági ellenőrzések, amelyek az újra életbe lépett vasárnapi árusítás körülményeit vizsgálják – írja a Magyar Idők.

 

Az ellenőrzések főként arra irányulnak majd, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő-e a munkaszervezés, a vasárnapi pótlékfizetés, a túlórák elszámolása, továbbá a dolgozókat érintő foglalkoztatási gyakorlat.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi áruházláncok üzleteiben jellemzően lassan töltődnek fel az üres álláshelyek.

Emiatt előfordul, hogy az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő vállalatok szakképzetlen diákmunkásokkal és a meglévő dolgozók átcsoportosításával, túlóráztatással oldják meg a vasárnapi működést.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a lapnak elmondta, hogy az ellenőrzések azért is szükségesek, mert a túlfeszített üzemmód már a nyári szabadságolások tervezését is megnehezíti, a munkavállalók ismét kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a kezdeményezés támogatásáról biztosította a szakszervezetet, valamint jelezte: a kormány készen áll arra, hogy megfontolja a munkavállalók helyzetének rendezésére adott javaslatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top