Aktuális

Rendszeresen járt a melegbárba az orlandói lövöldöző

Havonta többször is megfordult a Pulse nevű melegbárban az egyébként homofób nézeteket valló Omar Mateen.

Két amerikai lap, a Los Angeles Times és az Orlando Sentinel az orlandói lövöldözés szemtanúival, illetve a melegek helyi közösségeinek tagjaival készített interjúkat közölt. A megszólaltatottak elmondták, hogy Omar Mateen legalább tucatszor vendégeskedett a Pulse nevű klubban, ahol vasárnapra virradó éjjel 50 embert megölt, 53-at pedig megsebesített. 

Mateen a beszámolók szerint az elmúlt három évben rendszeresen, havonta egyszer vagy kétszer járt a melegbárba. Többnyire félrevonulva iszogatott, kevéssé barátkozott, és rabiátus természetűnek ismerték meg. Amikor lerészegedett, akkor kifejezetten lármás és agresszív emberré vált.
 
 “Valójában nem sokat beszélgettünk vele. Tudtuk, hogy felesége és kisgyermeke van, időnként mondott valamit az apjáról” – mesélte az egyik klubtag, Ty Smith, aki szerencséjére szombaton éjjel nem tartózkodott a lövöldözés helyszínén.
Rendszeresen járt a melegbárba az orlandói lövöldöző

Előfordult, hogy kést rántott

Mindkét riportalany elmondta, hogy már jó ideje megszakították a kapcsolatot Mateennel, nem is álltak szóba vele, mert amikor egyszer egy vallási tartalmú megjegyzést tettek, Mateen kést rántott elő. Szerencsére nem használta. A klub harmadik tagja szerint Mateen néhányszor férfitársaságban érkezett a szórakozóhelyre.

Az orlandói homoszexuális közösség több tagja is arról számolt be, hogy Mateen rendszeresen jelen volt az egyik közösségi portálon is, ahol nemegyszer dehonesztáló megjegyzéseket tett.

Disneyworldben is merényletre készülhetett

Ismeretlen szövetségi forrásokra hivatkozva a People magazin azt írta, hogy Mateen terrorakcióra készülhetett az Orlandóban lévő Disneyworld szórakoztatókomplexum egyik parkjában. Ezt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem erősítette meg, vizsgálják az ügyet.

Az FBI azt is közölte, hogy szisztematikusan átvizsgálják a férfi mobiltelefonjának híváslistáját és a számítógépén található adatokat.

A Disney-szórakoztatópark vezetői mindenesetre átadták az FBI-nak a biztonsági kamerák felvételeit, s egyúttal szigorították a biztonsági intézkedéseket a komplexum egész területén. 

A tálibokat dicsérte

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riporternője, Jackie Northam hétfőn felkereste Mateen apját is. A férfi – aki az 1980-as szovjet megszállás után menekült el Afganisztánból – különböző dokumentumokban és televíziós adásokban “az ideiglenes afgán kormány” vezetőjének adja ki magát, s ezekben a tévéműsorokban – fiához hasonlóan – nyilvánvalóvá tette a tálibok iránti rokonszenvét. Mateen nemcsak alkalmi vendége volt televíziós műsoroknak, hanem saját tévés talk-showja volt, amelyben rendszeresen a tálibokat dicsérte. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top