Aktuális

Egyre több diploma ragad benn

Miközben évente több ezer diploma ragad benn nyelvvizsga hiányában, addig nyelvtanfolyamra egyre kevesebben járnak.

Tavaly 9354 diploma ragadt benn egyetemeken és főiskolákon azért, mert nem volt meg az átvételükhöz szükséges nyelvvizsga, ami növekedés az egy évvel korábbi 8500-hoz képest – írja a Magyar Idők az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke a lapnak elmondta: sokan jelentkeznek nyelvtanfolyamokra olyanok, akiknek még hiányzik a szükséges bizonyítvány a diploma megszerzéséhez. Ők többnyire a vizsgaidőszak végét követően iratkoznak be valamilyen intenzív nyelvtanfolyamra, amelyen 2-3 hét alatt, heti 20 órában csaknem egy egész tanéves középiskolai tananyagot sajátítanak el. A szakember szerint ha a rendelkezésre álló hazai források lehetővé tennék, érdemes lenne a most záruló diplomamentő programot változatlan formában folytatni.

Luxuscikk lett a nyelvtanulás

Felhívta a figyelmet arra, hogy a felnőttképzés keretében nyelvet tanulók száma az elmúlt tíz évben durván a harmadára esett vissza. Míg 2006-ban körülbelül 150 ezren voltak, akik nyelvtanfolyamon vettek részt, jelenleg nagyjából 60 ezren vannak. Úgy vélte, ennek oka, hogy a gazdasági válság hatásai máig érzékelhetők, és sokak számára a nyelvtanulás “luxuscikk” lett.

Nagy szükség volna arra, hogy – a tervek szerint – nagyobb keretösszeg jusson a nyelvoktatásra a munkanélküliséggel sújtott településeken, hiszen a munkahelyek 40-60 százaléka esetében szükséges valamilyen idegen nyelv ismerete.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top