Aktuális

Brexit: kilépnek a britek az EU-ból

Szoros eredménnyel ugyan, ám miden bizonnyal a Brexit-tábor nyerte Nagy-Britanniában az EU-tagságról rendezett népszavazást.

A BBC és más brit sajtóorgánumok péntek reggeli előrejelzése szerint a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg a brit EU-tagságról rendezett népszavazást. A maradásra 48 százalék, míg a kilépésre 52 százalék szavazott az előzetes számítások szerint.

London és Skócia nagy többséggel a maradás mellett szavazott, ám Wales és a vidék az EU-ból való kilépés mögé állt.

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője azonnali lemondásra szólította fel David Cameron miniszterelnököt.

Brexit: kilépnek a britek az EU-ból

Tanácskozás lesz

Tanácskozást tartanak szombaton Berlinben az Európai Unió alapító országainak külügyminiszterei, hogy megtárgyalják a brit EU-népszavazás következményeit.

A német külügyminisztérium vendégházában, a Villa Borsigban rendezendő tanácskozáson Németország, Franciaország, Olaszország és a Benelux-államok diplomatái vesznek részt. 1957-ben ez a hat ország alapította az Európai Gazdasági Közösséget, az Európai Unió elődjét.
 Az elmúlt hónapokban már volt két hasonló találkozó.

A forint is gyengült

Jelentősen gyengült a forint péntek kora reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben hajnal óta, a Brexit hírére. Az euró jegyzése a kora hajnali 312,97 forintról 318,16 forintra, a dolláré 273,98 forintról 289,16 forintra, a frank árfolyama pedig 284,39 forintról 296,44 forintra változott pénteken, percekkel reggel 6 óra előtt. Az euró árfolyama is esett a dollárhoz képest: a hajnali 1,1424 dollárról 1,0915 dollárra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top