Aktuális

Olimpia, 2016: szuperbaktériumot találtak a vizes versenyek helyszínén

Tovább folytatódik a riói olimpiai játékok kálváriája: a brazil nagyváros egyik egyetemének kutatói gyógyszereknek ellenálló szuperbaktériumot találtak azokban a vizekben, ahol többek között a vitorlás versenyszámokat rendezik majd. A strandolókat is óva intik a híres riói tengerpartoktól.

A Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ) kutatói egy éve végeznek vízminőségi vizsgálatokat a vitorlás-versenyszámok számára kijelölt Guanabara-öbölben is, a legutóbbi eredmények azonban minden korábbinál sokkolóbbak.

Nem egy horrorfilm, hanem a riói olimpiai játékok egyik helyszíne (Fotó: Tumblr)
Nem egy horrorfilm, hanem a riói olimpiai játékok egyik helyszíne (Fotó: Tumblr)

Renata Picao professzor az amerikai CNN hírcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy a probléma egyik oka többek között az, hogy a kórházak szennyvizét mindenféle szűrés nélkül keverik a lakossági szennyvízhez, s ezt aztán bármilyen további kezelés nélkül eresztik bele a riói öböl vizébe. Arról már korábban is szóltak a hírek, hogy fekáliát és további szennyező anyagokat találtak a vízben, a gyógyszereknek ellenálló szuperbaktérium azonban új fejlemény.

Olimpia 2016: szuperbaktériumot találtak a vizes versenyek helyszínén
Itt is olimpikonoknak kellene versenyezniük rövidesen (Fotó: Tumblr)

Heiko Kröger, a német paralimpiai vitorlázóválogatott tagja szintén a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy edzés közben igyekszik elkerülni, hogy a víz az arcára vagy a szájába kerüljön, mivel úgy érzi, ilyenkor mintha “idegen lények” másznának végig a bőrén. A hírcsatorna bemutatott pár fotót is, amelyen Kröger egyik csapattársa látható, aki edzést követően súlyos bőrkiütéseket és fertőzést kapott a Guanabara-öböl vizétől.

A riói olimpia szervezői közben folyamatosan igyekeznek megnyugtatni mindenkit, hogy az ötkarikás játékok során mindenki biztonságban lesz majd, azonban az eddig nyilvánosságra került felvételek nem erről árulkodnak. A szervezők szerint a vitorlásversenyek helyszínén a nemzetközi normáknak megfelelő a baktériumok mennyisége.

A CNN megkereste a riói vízműveket is, ahol elmondták, bár jelentős fejlődésen esett át a dél-amerikai nagyváros csatornarendszere, de ez egyelőre annyit jelent, hogy most már az otthonok 50 százaléka csatlakozik a szennyvízvezetékre, a korábbi 11 százalék helyett.

“A csatornarendszer pedig természetesen nem alkalmas a szuperbaktériumok kiszűrésére” – mondta Edes Fernandes de Oliviera, a vízmű munkatársa.

Shasta Darlington, a CNN riportere arra is felhívta a nézők figyelmét, hogy a szuperbaktériumokat a rendkívül népszerű riói tengerpartokon is megtalálták. A híres pihenőhelyek ma már annyira szennyezettek, hogy az év legalább harmadában fürdési tilalom van érvényben.

További cikkek a 2016-os olimpia témájában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top