Aktuális

A kontinens legszennyezőbbjei között a magyar erőmű

A 257 szénerőmű rangsorában a lignitet égető Mátrai Erőmű a legrosszabbak közé tartozik. Magyarország számára elsősorban a lengyel, a román, a bolgár és a német szénerőművek okoznak komoly légszennyezést és egészségügyi problémákat.

Elkészült az első elemzés az Európai Unió szénerőműveinek határokon átnyúló egészségügyi hatásairól. A 257 szénerőművet vizsgáló jelentésben a magyarországi Mátrai Erőmű a 27. helyen szerepel a legszennyezőbb szénerőművek listáján. A jelentés tartalmát egészségügyi szakértők is megerősítették. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) állítja: a légszennyezés világszerte milliók haláláért felelős – a HVG cikke szerint.

Ez az első elemzés, amely számszerűsíti a szénerőművek kibocsátásának határokon átnyúló egészségügyi hatásait és annak becsült költségeit. A jelentésben nevesített öt tagállam, amelyek szénerőművei a legtöbb kárt okozták más tagállamok számára: Lengyelország (4690 külföldi korai haláleset okozója), Németország (2490), Románia (1660), Bulgária (1390) és Nagy-Britannia (1350). Az öt tagállam pedig, akiket a legsúlyosabban érint szomszédjaik szén-szennyezése (a saját erőműveikből származón kívül) Németország (3630 korai haláleset), Olaszország (1610), Franciaország (1380), Görögország (1050) és Magyarország (700). Ehhez adódik hozzá a Mátrai Erőmű, amely az Európai Unió 30 legszennyezőbb erőműve közé került (a 27. helyre). 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top