Aktuális

Hónapokig passzolgatták a kórházak, meghalt

Nyugodjanak bele, hogy meg fog halni – mondta a főorvos a súlyosan sérült és beteg nő családjának. Szerintük azonban meg lehetett volna menteni Jankát.

Az értelmi fogyatékos, 61 éves Juhász Janka 2014 szeptemberében elesett otthon. Mivel felállni nem tudott, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI) vitték, onnan azonban – nővére elmondása szerint – szinte kihajították őket. A család fizetett betegszállítóval a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba vitette a nőt, ahol azonban nem akartak vele foglalkozni. Négyórás győzködés után azonban végül felvették – számolt be az asszony kálváriájáról az Index.

Nővére reggel a saját vizeletében fetrengve, éhesen-szomjasan, ellátatlanul találta Jankát a kórházban, ahol a főorvosnő azt tanácsolta, hogy vigyék haza. A nővére azonban erre nem volt hajlandó, ugyanis – miután maga is évtizedekig az egészségügyben dolgozott – látta, hogy nagy a baj.

Janka egy hetet töltött a kórházban a III-as Belgyógyászati Osztályon, de felállni ezek után sem tudott. Ekkor visszavitték a Baleseti Intézetbe, itt derült ki, hogy darabosan eltört a szeméremcsontja. Ezután újra a Bajcsy-Zsilinszky kórházba került, majd onnan megint haza akarták küldeni, végül azonban a Jahn Ferenc utcai Rehabilitációs Központba irányították. Ekkor már 10 napja széklete sem volt.

A központban közel egy hónapot töltött, együttműködő volt, próbált mozogni is, amennyire csak tudott. Széklete azonban továbbra is alig volt. 

November közepén aztán nagyon rossz állapotba került, ismét visszavitték a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, ahol egy rezidens vizsgálta meg. A főorvos közöltea családdal, hogy sebészeti beavatkozást nem tudnak végezni Jankán, nyugodjanak bele, hogy meg fog halni, ilyen az öregség.

Ismét a III-as belre került bélgyulladás-gyanúval. Egy CT-vizsgálaton aztán, az esése után mintegy két hónappal kiderült, hogy nem csupán az egyik, de mindkét oldalon el van törve a medencéje.

Megműteni nem voltak hajlandók. Testvére kikérte a papírjait a kórháztól és elvitte egy magánorvoshoz, aki azt mondta, hogy azonnal feltáró műtétet kellett volna végezni Jankán. Az orvos vállalta, hogy átveszi a nőt. Amikor a család ezt közölte a Bajcsy-Zsilinszkyben, Jankát egyszeriben felvitték az intenzívre, tíz napon belül pedig két életmentő műtéten esett át.

Ezek után még két hétig élt, ám legyengült, megviselt szervezete nem bírta tovább a megpróbáltatásokat, és elhunyt.

A család feljelentést tett, ám a több mint egy évig tartó vizsgálatok után a rendőrség arra jutott, hogy senki sem hibázott. Az orvosszakértő azt állítja, hogy Janka természetes halállal halt meg.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház a cikk megjelenéséig nem reagált a lap megkeresésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top