Aktuális

A te telefonodat is megfertőzhették a kínai hekkerek

Legalább tízmillió androidos készüléket fertőzhetett meg a HummingBad nevű kártékony program. A vírussal a támadók teljesen átvehetik az irányítást az eszköz felett.

Rossz hír az androidos mobiltelefonok tulajdonosainak, egyre gyorsabban terjed ugyanis a HummingBad vírus. 

A CheckPoint izraeli biztonsági cég jelentése szerint – amiből az Index idéz – az áldozatok nagy része kínai és indiai, de a Fülöp-szigetek, Indonézia és Törökország is erősen érintett. Az Egyesült Államokban is van majdnem 300 ezer fertőzött készülék.

Bár a jelentés csak a 100 ezernél több fertőzött készülékkel rendelkező országokat sorolja – Magyarország nincs benne – az figyelemre méltó, hogy két szomszédunk is szerepel a listán, Romániában 117 ezer, míg Ukrajnában 147 ezer esetről tudnak. 

via GIPHY

A HummingBad fertőzött weboldalak meglátogatásakor kerülhet az androidos telefonokra és tabletekre. Első körben különböző sebezhetőségeket kihasználva megpróbál root hozzáférést szerezni, ha ez sikerül, a támadók teljesen átvehetik az irányítást az eszköz felett. Ha nem sikerül, akkor egy rendszerfrissítési értesítésnek álcázott üzenettel próbálják átverni a felhasználót, hogy ő maga adjon rendszerszintű jogosultságokat a malware-nek.

Az Index szerint a Google is tud már a problémáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top