Aktuális

Tehenek ijesztik el az oroszlánokat – új ausztrál találmány

A gazdák, jószágaik és az oroszlánok békés együttélése a célja annak a kezdeményezésnek, amelynek a keretében szarvasmarhák tomporára felfestett szemekkel próbálják megóvni a haszonállatokat az oroszlánoktól.

A vadon közelében legelő szarvasmarhák farára pingált szemek megtévesztik a nagymacskákat a szakemberek szerint. Az álszemek azt hitetik el velük, hogy észrevették őket, ami végül távozásra sarkallja a ragadozókat. A természetben a “lebukás” eltérítheti a ragadozót. A pillangók szárnyán lévő szemszerű mintázat elrettenti a madarakat; Indiában az erdőben dolgozó favágók már régóta maszkot viselnek a fejük hátsó részén, hogy elriasszák az emberevő tigriseket.

A nagymacskák megeszik a teheneket, ami meglehetősen negatívan érinti a gazdák megélhetését, akik megtorlásként lelövik, vagy megmérgezik az oroszlánokat. Az oroszlán sebezhető fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. A felnőtt egyedek száma ma 23 ezer és 39 ezer között mozog, míg az 1990-es években a populáció mérete a százezres egyedszámot is meghaladta. Botswanában az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársai július közepén kezdik el tesztelni szolgáló módszert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top