Aktuális

Ragacsos massza keseríti meg a pécsiek életét

A massza a beteg fákról érkezik. A pécsiek alig tudják eltávolítani az autóikról és a teraszaikról.

 A tetvektől vagy más kórokozóktól fertőzött pécsi közterületi fák leveleiről lecsepegő ragacsos nedv okoz bosszúságot a pécsieknek. A nedv ugyanis makacsul rátapad az autókra és a teraszokra. A letakarításukhoz pedig koncentrált tisztítószerre van szükség.  Leginkább hársfák alatt tapasztalható a jelenség, de észleltek már fertőzést díszkőriseknél, sőt egyszerű akácfáknál is – írja a bama.hu.

 A pécsi köztéri fákat a Biokom Kft. ápolja. A városüzemeltetési cég tájékoztatása szerint a megyeszékhely közterületen majdnem százezer fa található, ezek több mint kétharmada hárs és juhar. A közterületi fákat folyamatosan ápolják egész évben, egy évben többször is van fapermetezés. 

Jelenleg tart a pécsi faállomány, a juharok, a hársak, a bükkfák és az akácok felmérése – ezeket a fatípusokat szereti még a levéltetű. A Belváros és az Uránváros feltérképezését már befejezték, a budai városrész felmérése most zajlik, hamarosan Kertváros következik. Ha ezt befejezték, elkezdik ezen közterületi fák permetezését is. Főleg azokat a fákat permetezik, amelyek társasházi és tömbparkolós részen vannak – ígérik.

A szakemberek szerint ugyanakkor a permetezés csak két-három hétre jelent védelmet a kártevők ellen. a kánikulában még inkább oda kell figyelni kerti vagy terasznövényeink, fáink, cserjéink egészségére. A szükséges talajnedvesség hiányában könnyebben legyengülnek ugyanis a növények, kevéssé ellenállók a kórokozók támadásaival szemben is. Ezért indokolt ilyenkor nemcsak a kerti vagy balkonnövények rendszeres locsolása, egy-egy vödörnyi utánpótlás a fákon is sokat segíthet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top