Aktuális

Nem veszik át az iskolák a csobánkai gyerekeket

Bezárják a csobánkai általános iskolát, ahová szinte már csak hátrányos helyzetű roma gyerekek jártak. A diákokat egyik környékbeli iskola sem akarja átvenni.

Az alig több mint háromezer lakosú Csobánkán egyetlen általános iskola működik évek óta. Idén júniusban mindössze 43 gyereknek osztottak bizonyítványt. Hogy ez a szám mennyire alacsony, jól tükrözi, hogy a településen több mint háromszáz tanköteles korú gyermek él. A tehetősebb szülők ugyanis átvitték Budapestre, vagy Pomázra járatják gyerekeiket.

Csobánkán így már leginkább csak hátrányos helyzetű, szociális problémákkal küzdő roma családok diákjai tanulnak. Szeptembertől pedig már ők sem, az iskola ugyanis bezárja kapuit. A gyerekek többsége pedig kilátástalan helyzetbe kerülhet, mert a környező települések iskolái nem akarják átvenni őket.

Nem kérnek a csobánkai gyerekekből

A csobánkai iskola bezárását követően a Klik feladata lenne, hogy kijelölje azt a települést, ahol fogadják az iskola nélkül maradt tanulókat. Közelsége és a már most ott tanuló csobánkaiak magas száma miatt Pomáz lenne a kézenfekvő.

Pomázon ugyanakkor annyira nem kérnek a gyerekekből, hogy még petíciót is indítottak, nehogy odahelyezzék őket. 2500 ember írta alá azt az aláírásgyűjtő ívet, amely a csobánkai iskola bezárása elleni tiltakozásra szólítja fel a város lakóit. És a pomázi szülők nemcsak azért nem látnák szívesen a iskoláikban a csobánkai gyerekeket, mert rontanák az osztály teljesítményét, hanem azért, mert cigányok – legalábbis az egyik Pomázon élő, de Csobánkáról származó roma édesanya szerint.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

Látványos a csobánkai gyerekek lemaradása

Miközben gyermekük elhelyezése a levegőben lóg, több csobánkai szülő maga kereste fel a környékbeli iskolákat – leginkább sikertelenül, mert elutasító választ kaptak. Egy csobánkai anyuka második és harmadik osztályba készülő kislányával házalt mindhárom pomázi iskolánál, de a háromból csak egyből nem küldték el kapásból a kitűnő tanuló lányok édesanyját.

Csobánka rossz hírét leginkább az iskola gyenge oktatási színvonalának tulajdonítják. A csobánkai gyerekek lemaradása látványos a pomáziakéhoz képest. Akadnak néhányan, akik súlyos viselkedészavarral küzdenek, ezért félő, hogy új és nagyobb közegben a hátrányuk csak még kirívóbb lenne. Ugyanakkor a csobánkai gyerekek többsége jó képességű, akiért normális esetben kapkodnának az iskolák.

(Abcúg)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top