Aktuális

Durva szexuális zaklatások érik a magyar egyetemista lányokat

Durva szexuális zaklatások érik a diáklányokat az egyetemeken. Éppen ezért egyre több intézmény vezetője gondolja úgy, aktívabban kell fellépni a zaklatások, tapizások, szaftos poénok ellen.

A korábbinál aktívabban kell fellépni a felsőoktatási intézményeken belüli szexuális zaklatások, tapizások, szaftos poénok, oda nem illő megjegyzések, érintések, béna viccelődések ellen. Az is igaz, nem nehéz pozitív irányba indulni a jelenlegi helyzetből, most ugyanis nincs olyan magyar egyetem, ahol létezne egyértelműen megfogalmazott protokoll arra, meddig mehet el az oktató, és mit tehet a diák az intézmény falain belül.

Durva szexuális zaklatások érik a diáklányokat

“Szakmai konzultáción a tanár legfontosabb hozzászólása a munkámhoz: Tyű, a combod milyen jó ebben a szoknyában.”

“Egy kocsmában a tanárom a fülembe súgta: Nemegyszer elképzeltem veled, milyen lehetsz az ágyban, és hű, azért ez izgatja nagyon a fantáziámat. Értetlenkedett, amikor kikértem magamnak ezt a viselkedését.”

“Többen mentünk ki az egyetem kapuján, ott volt köztünk az egyik tanárunk is, aki a lépcsőn ácsorgó osztálytársnőm fenekére rácsapott: Na indulás, csajok!”

“A tanárunk házibulit szervezett. Pár lánnyal közösen hazafelé készültünk, amikor az előszobában a hálója felé mutatott: Aki ide bejön velem, az három számot kap jutalmul: a bankkártya-, a privát telefonszámomat és ráadásként egy ötöst.”

“20 éves voltam, amikor a tanárom benyúlt a pólóm alá, és elkezdte a hasamat simogatni. Lefagytam, aztán amikor a mellemhez ért a keze, azonnal felpattantam és otthagytam.”

 

Az idézet csupán néhány a több tucat anonim történet közül, amelyeket Varga Anna Gizella képzőművész gyűjtött magyar egyetemistáktól, amikor a Képzőművészeti Egyetem tervező grafika szakára szexuális zaklatás témakörében készítette diplomamunkáját. A figyelemfelkeltő információs kiadvány hat nagy színes plakátot tartalmaz, melyeken méretes mellek, csomóra kötött péniszek, gusztusosan ívelt szeméremdombok gondoskodnak a figyelem maximális felkeltéséről.

Varga Anna Gizellával is történt az egyetem falain belül, amit zaklatásként élt meg: az egyik tanára megfogta a combját konzultáció közben, és szexuális szokásait firtatta.

Benyúlt a tanár a diákja pólójába

Nincs olyan hazai egyetem, ahol ne fordult volna elő szexuális zaklatás

Feltehetően nincs olyan hazai egyetem és főiskola, ahol ne fordult volna elő hasonló történet. Az ELTE átfogó kutatást végzett a témában. Várják a többi egyetem együttműködését is. Az ELTE szenátusa máris elfogadta a szakértők (kriminológusok, pszichológusok és szociológusok) és civil szervezetek közreműködésével előkészített erőszak-megelőzési koncepciót, melynek három fő célkitűzése:

  • az emberi méltóság sérelmének, az erőszak minden formájának megelőzése,
  • a hatékony segítség az áldozatoknak és
  • a kellő érzékenység és tudatosság kialakítása az egyetemisták körében.

A munkában a Patent Egyesület is szerepet vállal ősztől. Szerintük különösen hasznos, ha a zaklatással kapcsolatos ismeretterjesztő kiadványokat kaphatnának a hallgatók abban a pillanatban, amikor bekerülnek az egyetemre.

A magyar egyetemek szexuális zaklatással és erőszakkal foglalkozó szabályzatai nem túl alaposak. Az egyetemek etikai bizottságához fordulhatnak panaszaikkal a diákok.

(Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top