Aktuális

Durva! Éles fegyverrel járhatnak suliba a diákok

A texasi egyetemeken éles fegyvert viselhetnek a diákok. Mindezt egy frissen elfogadott törvény engedélyezi a számukra. Máris föltennék a kérdést: nem lesz ebből baj?

Az új törvényt a republikánus kormányzó, Greg Abbott írta alá, aki maga is elkötelezett támogatója a diákok fegyverviselésének. Ezzel Texas a nyolcadik amerikai állam, ahol a felsőoktatási intézményekben a diákok fegyvert hordhatnak maguknál. Némi megkötés, hogy ezt rejtve tehetik. Na, de akkor is!

És hogy a törvényt épp most léptették életbe, csöppet sem véletlen. Pontosan ötven évvel ezelőtt történt ugyanis a hírhedt 14 halálos áldozatot követelő tömegmészárlás Austinban, a Texasi Egyetemen. Az akkori gyilkosságokat egy huszonöt éves volt tengerészgyalogos, Charles Whitman követte el, aki negyven embert is megsebesített. A tragikus eseményt, elsőként a televíziózás történetében, közvetítették az amerikai csatornák.

A hétfőn életbe lépett új törvény azért arra kitért, hogy az egyetemekre csak a huszonegyedik életévüket betöltött diákok léphetnek be fegyverrel, amely kizárólag pisztoly lehet, és amely természetesen legális és engedélyhez kötött. A hallgatóknak ugyanakkor azt is megengedik, hogy még az előadótermekbe is magukkal vihessék az éles fegyvert.

Durva! Éles fegyverrel járhatnak suliba a diákok

A felsőoktatási vezetők és oktatók, mondhatni, nem repesnek az új törvénytől, szerintük a fegyverviselés megnehezítheti, akár veszélyessé is teheti az egyetemi mindennapokat. A hallgatók bármilyen vitája könnyen lövöldözéssé fajulhat.

A közelmúltban három professzor még pert is indított, hogy megakadályozza a törvény életbe léptetését. Úgy tűnik, nem jártak sikerrel.

A magánegyetemek ugyanakkor visszautasíthatják a törvény adta lehetőséget, és dönthetnek úgy, nem engedélyezik diákjaiknak a fegyverviselést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top