Aktuális

Brutál a szarkainvázió Budapesten

Brutálisan elszaporodtak a vetési varjak és a szarkák Budapesten. A belvárosba költözött madarak szinte már inváziót okoznak.

Az elmúlt öt évben több nagyvárosban, de leginkább Budapesten drasztikusan megszaporodtak a szarkák. Míg 10-15 évvel ezelőtt ez a madár nem költött volna városi környezetben, addig a szarkák mára hozzászoktak az emberhez.

Mára tény, a szarkák és a vetési varjak városiasodnak. Ahol megtelepszenek, onnan az énekes madarak tűnnek el. A 1900-as években ugyanis a rigók költöztek Budapest belső kerületeibe, mára ennek a madárnak a száma valamelyest visszaesett.

A “fészekpredátor” szarkák állománya tízszeresen túlszaporodott, és varjak száma is igencsak megnőtt az elmúlt években. A városlakók pedig nem igazán kedvelik ezeket a madarakat, mert vadászatuk hatalmas ricsajjal jár.

A szarkák és a vetési varjak ugyanakkor nem bosszantásként költöztek a lakott területekre, hanem a sok évszázados állományirtásnak okán. Ezek a rendkívül intelligens madarak a kihalás helyett új körülményekhez alkalmazkodtak.

Brutál szarkainvázió Budapesten

(Inforádió)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top