Aktuális

Lerombolta a vihar a házakat, fólia alatt élnek a családok

Két szabolcsi falut brutálisan megrongált a július vihar és jégeső. A házakat szinte lakhatatlanná tette, a családok fóliával foltozgatják a tetőket a beázás ellen. És reménykednek, a helyzet még a tél beállta előtt megoldódik.

Tojás nagyságú jégdarabok rongálták meg a házak tetőszerkezetét a szabolcsi Rozsályon. Közel ezer család maradt fedél nélkül a júliusi viharokat követően. A károsultaknak azonnali segítségre lenne szükségük, de ígéreten, néhány deszkán, szögeken és fólián kívül mást nem kaptak az önkormányzattól. A házak szinte lakhatatlanok, cserép helyett fólia véd a beázástól. Már ha véd valamit is.

A környéken nagyon sokan létminimum alatt élnek, nincs miből felújítaniuk a viharkár okozta tetőket. A családok többségének biztosítása sem volt. A vis major alapból ugyanakkor csak az önkormányzati és egyházi épületeket hozhatják rendbe, a magánszemélyekét nem. A bajba jutott emberek maguk próbálják javítgatni a jócskán megrongálódott házakat.

A másik közeli faluban, Zajtán is pontosan ugyanezzel a problémával kell szembenéznie az ott élő polgároknak és az önkormányzatnak. A lakók reménykednek a segítségben, bíznak benne, a fólia alatti élet átmeneti, télre mindenképpen megoldódik a helyzet. Belegondolni is rossz, mi történhet a családokkal, ha mindez mégsem így történik… – tudta meg a TV2 Tények című műsora.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top