Aktuális

Perszeidák: Háromszor több hullócsillag várható péntek hajnalban

Kivételesen sok hullócsillag várható csütörtökről péntekre virradóra. Ha nem lesz felhős az ég, idén kiemelkedően szép lesz a Perszeidák látogatása.

Lassan mindenki tisztában van azzal, hogy augusztus 11-én éjjel csillaghullás várható. Idén viszont az átlagos meteorszám háromszorosa várható. Ilyen ritka látványosság csak tizenhat évente látható.

Perszeidák: Háromszor több hullócsillag várható péntek hajnalban

Pénteken hajnali fél kettő körül két-háromszáz hullócsillag suhan át az éjjeli égbolton mintegy két-három órán keresztül, szemben az átlagos 100-120 meteorral.  A jelenség okát a Perszeidák eredetében kell keresni.

A Perszeidáknak nevezett hullócsillagok tulajdonképpen a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó törmelékfelhő szemcséi. A felhőn belül az üstökös porának egyes csíkjai sűrűbbek, ezek akkor jönnek létre, amikor a kométa közelebb kerül a Naphoz. Idén a Föld egyszerre három ilyen csíkon halad át, ezek 1862-ben, 1737-ben és 1479-ben alakultak ki.

A következő háromcsíkos felhőkeresztezésre 2028-ig kell várni.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top