Aktuális

Kiderült, mi okozta a hortobágyi tűzszerészek tragédiáját – frissítve

Lezárult a honvédelmi tárca vizsgálata a négy tűzszerész halálát követelő hortobágyi robbanás után.

Szélsőséges túlterheltség okozta a Hortobágyi Nemzeti Parkban július 1-jén történt bombarobbanást, melyben négy tűzszerész meghalt, egy társuk pedig súlyosan megsérült.

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára a Magyar Nemzet szerint azt válaszolta egy kérdésre, hogy 2012-ben 14 500 órával kellett többet dolgozniuk a tűzszerészeknek a Hortobágyon, 2013-ban ez a szám 34 600-ra, 2014-ben 47 ezerre nőtt, majd 2015-re 45 600-ra mérséklődött. Idén eddig 31 ezer túlórát számoltak el.

Eközben a lap szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) 2013-ban 27 millió forint túlórapénzt fizetett ki, 2014-ben viszont 13 millió forintot.

A HM kedd délutáni közleményével frissítve: 

A HM közleménye szerint a tárca által – országgyűlési képviselői kérdésre –  kiadott írásbeli válasz semmilyen összefüggésben sincs a tűzszerészbaleset okaival.

Az abban megadott túlóraadatok a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred teljes állományára vonatkoznak – a tűzszerészek mellett a hadihajós katonákra, az adminisztratív dolgozókra, gép- és harcjármű vezetőkre, logisztikusokra is – nem csak a tűzszerész katonák túlóráira. “Aki a parlamenti válasz és a tűzszerészbaleset között közvetlen összefüggést sejtet, az felelőtlen vagy szándékosan hamisítja meg a tényeket” – fogalmazott a HM.

A tragikus tűzszerészbaleset okainak feltárására indított független szakértői vizsgálat jelenleg is zajlik, eredményét a minisztérium, a Magyar Honvédség a közvéleményhez hasonlóan várja. A Magyar Honvédség és a HM minden segítséget megad a balesetben elhunyt tűzszerészek családjainak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top