Aktuális

Tovább nőhetnek a munkabérek

A KSH szerint az elmúlt év júniusi adataihoz képest közel 6 százalékkal emelkedtek átlagosan a munkabérek. Az elemzők további béremelkedésre számítanak a továbbiakban is.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint júniusban a bruttó átlagkereset 5,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A nettó átlagkereset a személyijövedelemadó-szabályok változása okán 7,3 százalékkal emelkedett.

Elemzők szerint az adóváltozásoknak, így az szja-csökkenésének és a minimálbérek emelkedésének köszönhetően tovább nőhetnek a nettó bérek 2016-ban. És, ami a legjobb, hogy a reálbérek még dinamikusabban, vagyis 7 százalék fölötti mértékben emelkedhetnek. A kiugróan magas növekedést az adóváltozások mellett a munkaerő-hiánnyal is magyarázzák. A hiányszakmákban magasabb fizetésekkel próbálják a munkaerőt elcsábítani, de az életpályamodellek bevezetése is kedvezően befolyásolja a munkabéreket.

A reálbérek növekedését a fogyasztás emelkedése is nagy mértékben befolyásolja. Az elmúlt években az emberek kevesebbet vásároltak, de a devizahitelek rendezésével a törlesztőrészletek kiszámíthatóbbá váltak, így a háztartások többet költhetnek egyéb kiadásaikra.

Tovább nőhetnek a munkabérek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top