Aktuális

Öt dolog, amit szerettünk az olimpián

Riói tudósítónkat megfogta a brazilok futballimádata, a magyarok dicsősége és az olimpiától távol maradó szúnyogok is.
  1. A magyar sikerek

    Rengeteg felejthetetlen pillanatot okozva, nyolc arany-, három ezüst- és négy bronzéremmel zárta szereplését a magyar csapat Rióban, talán némileg felülmúlva az előzetes várakozásokat, ez pedig az éremtáblázat 12. helyét jelentette. Hosszú Katinka és Kozák Danuta a legnagyobbak közé került be, Szilágyi Áron megtörte a zászlóvivők átkát, Szász Emese pedig két sikertelen olimpia után a csúcsra ért. Jó volt látni a mosolygós Cseh Lászlót és Kapás Boglárkát a dobogón, a mindig laza Kenderesi Tamást, és Imre Gézát, aki hőssé vált anélkül is, hogy olimpiai bajnoki címet szerzett volna.

    Öt dolog, amit szerettünk az olimpián

    És ne legyünk telhetetlenek, de több esetben centimétereken, a szerencsén vagy a bírói döntésen múlt, hogy nem született több magyar érem – gondoljunk csak a vízilabdázókra vagy Lőrincz Viktor birkózóra.

  2. A brazil hangulat

    Kevesen tudnak olyan hangulatot teremteni sporteseményen, mint a dél-amerikaiak, különösen a brazilok. A sajátjaikért megőrülnek, legyen szó bármilyen sportágról. Természetesen a csapatsportok, különösen a röplabda és a futball élvez elsőbbséget, de hallottunk brazil kórust ökölvívómeccsen és kajak-kenu versenyen is. A legnagyobb karnevál talán a Maracanában volt, a futballtorna döntőjén. Neymar góljánál, majd a mindent eldöntő tizenegyesnél akkorát üvöltöttek a szurkolók, hogy azt még talán São Paulóban is hallani lehetett. Volt, amikor a magyarok mellé is beálltak szurkolni. (Vagy éppen ellenünk: gondoljunk csak a magyar–görög mérkőzésre – a szerk.)  Igaz, az ellenfelet néha sportszerűtlenül fütyülték ki.

    Öt dolog, amit szerettünk az olimpián

    Kitettek magukért az olimpiára átutazó argentinok is, akik a kosárlabdacsapatuk és Juan Martin Del Potro teniszező meccsein is félelmetes hangulatot teremtettek.

  3. A helyszín

    A szervezők kihasználták, hogy gyönyörű földrajzi adottságokkal város rendezheti az olimpiát, és ahol lehetett, megmutatták Rio szépségeit. A strandröplabdát máshol nem lehetett volna megrendezni, mint a Copacabanán, és a kajakversenyeknek is csodálatos díszletet adott a Megváltó Krisztus szobra. 

    Öt dolog, amit szerettünk az olimpián
  4. Kevés szúnyog

    Előzetesen mindenki a zikavírustól félt, és többen le is mondták szereplésüket. A brazil tél és a gyakori vegyszeres irtás azonban megtette hatását, alig lehetett szúnyogokkal találkozni. A Rióban töltött két hét alatt tíznél is kevesebbet láttunk, és sikerült őket még idejében lecsapni.

  5. Inspiráló történetek

    Az olimpia nemcsak a győztesekről és a legnagyobb sztárokról szól, hanem a hétköznapi hősökről is. A mozambiki kenupárost hatalmas ováció fogadta, amikor 50 méteres hátránnyal beérve utolsó lett. Kijárt az elismerés az egymást felsegítő futóknak, a gyomorproblémákkal is hősiesen célba érő gyaloglónak és a menekültstátuszú olimpikonoknak is – az ő történeteiken mutatkozik meg az olimpiai eszme lényege, a sport szépsége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top