Aktuális

Ezért okoznak függőséget az okostelefonok

Ki meddig bírja okostelefon nélkül várakozás közben? A kísérlet résztvevői 2-3 percre tippeltek, pedig ennél lényegesen kevesebb ideig. Mindez pedig sajnos több negatív dolgot is eredményez...

Te mennyi ideig bírod a telefonod nélkül? Ha valahol várakoznod kell, hány perc után veszed elő szinte észrevétlenül? Két perc? Három? A Kaspersky Lab megbízásából a Würzburgi és a Nottingham-Trenti Egyetem közös kísérlete szerint átlagosan 44 másodpercig bírjuk ki okostelefonunk nélkül, ha várni kell. A férfiak csak 21, míg a nők 57 másodpercet vártak. (A kísérlet résztvevői egyedül várakoztak egy teremben)

Félünk, hogy lemaradunk valamiről

Az eredményekkel kapcsolatban Jens Binder, a Nottingham-Trenti Egyetem kutatója megjegyzi: “A kísérlet azt sugallja, hogy az emberek sokkal jobban kötődnek ezekhez a készülékekhez, mint azt hiszik, és amikor egyedül vagyunk, szinte ösztönösen fordulunk okostelefonunkhoz, már nem szoktunk várni. Az azonnali információs és kommunikációs lehetőségek által az okoskészülék sokkal inkább a mai ember digitális társa, mintsem egyszerű technológiai eszköz.”

 

Ezért okoznak függőséget az okostelefonok

A fenti egyetemek további kutatásai azt találták, hogy a telefonnyomogatási kényszer egy újonnan megnevezett jelenségre vezethető vissza, ami az angolszász országokban már saját szlengesült betűszóval rendelkezik: a FOMO (fear of missing out) az a félelem, amikor attól tartunk, hogy lemaradunk valami fontos eseményről, ha nem vagyunk az interneten. “Minél többet használják a résztvevők telefonjukat, annál jobban félnek attól, hogy lemaradnak valamiről, amikor nincs a kezükben. Nehéz megmondani melyik az ok és melyik az okozat – azért használják többet a telefont, mert félnek attól, hogy lemaradnak valamiről; vagy olyan sokat használják, hogy ettől kezdenek el aggódni” – fűzte hozzá Astrid Carolus, a Würzburgi Egyetem kutatója.

Ezért okoznak függőséget az okostelefonok

A tanulmány szerint minél többet használjuk telefonunkat, annál stresszesebbek leszünk. De meglepő módon, amikor az általános elégedettségükről kérdezték a résztvevőket, nem volt különbség a sokat használók és a keveset használók között. Így az okostelefon-használat okozta stressz nincs hatással az általános jólétünkre.

Kiszolgáltatottá válunk

A Kaspersky Lab korábbi kutatásai már kimutatták, hogy sok mindenben támaszkodunk mobilkészülékekre manapság, hogy ne kelljen többé tényeket, adatokat megjegyezni. A válaszadók többsége például nem tudta aktuális partnere telefonszámát, de még mindig emlékezett az otthoni telefonszámra tízéves korából. “Manapság életünk szerves része az okostelefon, ez a hasznos tárgy, amit gyakran magától értetődőnek veszünk. Mivel állandóan velünk van, hajlamosak vagyunk elfelejteni azt, hogy valójában mennyire értékes a rajta tárolt személyes emlékek és más adatok miatt” – mondja David Emm, a Kaspersky Lab senior biztonsági kutatója. “Ezek nemcsak nekünk értékesek, hanem a kiberbűnözőknek is. Ha személyes készülékeinket feltörik, elveszíthetjük a barátainkhoz vezető kommunikációs csatornát és egy végtelen információforrást is.” Ez kiszolgáltatottá tesz minket a kiberbűnözéssel szemben..

Olvass még többet a telefonfüggőségről az NLCafén:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top