Aktuális

Farkas kóborol Aggteleken – videó

Nemsokára csatlakozik a falkához az a fiatal farkas, akit a napokban kapott lencsevégre a WWF egyik kameracsapdája az Aggteleki Nemzeti Parkban.

Még augusztus elején sikerült lefilmezni egy kameracsapdával azt a fiatal farkast, aki már egy ideje követi az Aggteleki Nemzeti Park területén is vadászó falkát, és hamarosan csatlakozni is fog hozzájuk. Most még csak próbál a közelükben maradni, elcsenni a maradékaikat. Az ifjú farkas és társai már bizonyítottan Magyarország területén születtek.

A nemzeti park munkatársai aggódnak, mert a farkaskölykök szeptember végén ismerkednek meg majd jobban a falka több száz négyzetkilométeres vadászterületével. “Így a közelgő szarvasbőgés és a téli hajtóvadászatok miatt fokozott veszélybe kerülhetnek” – mondta a nol.hu-nak Veress Balázs, a park igazgatója.

Hiába védett állat a farkas Magyarországon 1993 óta, mégis évente kapnak bejelentéseket a WWF munkatársai illegális elejtésekről. Itthon a Felvidékről vagy a Balkánról érkező farkasok esnek a jószágaikat féltő gazdálkodók vagy a “sportvadászok” áldozatául.

Pedig a farkas félénk, emberre valós veszélyt nem jelentő ragadozó. Jelenléte fontos egyensúlyi tényező a növényevők túlszaporodásának megfékezésében, az Egyesült Államok és Európa számos országa próbálkozik a visszatelepítésével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top