Aktuális

Természet és tudomány: egy új módszerrel erdő települhet a sivatag közepére is

Német tudósok az egyiptomi kormánnyal karöltve fedeztek fel egy módszert, amivel zöldellő erdő lehet a legkopárabb sivatagból is.

A vállalkozás kisebbfajta csodatételnek tűnik: német kutatók és egyiptomi önkéntesek erdővé szeretnék varázsolni a Kairótól két órányira elterülő, nagyjából 200 hektár területű sivatagos részt. Pontosabban már varázsolják is: egy speciális botanikai eljárással már elültettek egy rakás fát, köztük helyi fajtákat, de olyan egzotikus fákat is, mint az eukaliptusz és a mahagóni, amik normálisan nincsenek ilyen száraz körülményekhez szokva.

Természet és tudomány: egy új módszerrel erdő települhet a sivatag közepére is

A titok a speciális öntözőrendszerben rejlik: ez egy csövön keresztül akkor is nedvességhez juttatja a növényeket, ha amúgy szárazság van. A vizet a közeli csatornarendszerből nyerik, amit aztán szűrőkkel tisztítanak (persze nem százszázalékos tisztaságúra, így gyümölcsfákat például nem is termesztenek).

Az új eljárás ráadásul nemcsak zöld területet teremt a sivatagban, hanem még hosszú évekre  munkát is ad a fákat gondozóknak.

MyModernMet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top