Aktuális

Darabokra szedik Norbit az orvosok

Nyílt levélben támad neki két szakember Schobert Norbertnek, mert sületlenségeket osztott meg nagy nyilvánosság előtt.

Úgy kezdődött, hogy az egyik hazai internetes oldal átvett egy felületes írást egy külföldi blogból, és tényként tárták a nyilvánosság elé, hogy ha citromlevet szódabikarbónával vegyít az ember, akkor egy lúgosító csodaszert kap, amit ezer éve használnak az emberek, és még a rákot is gyógyítja. Ezt az írást osztotta meg Facebookon a több mint egymillió követője között Schobert Norbi a Norbi Update oldalán, mint bizonyítékot arra, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak.

Nem kellett több Novák Hunor orvosnak és Csupor Dezső gyógyszerésznek, aki a Szegedi Tudományegyetem docense is, hogy egy blogposztban ne szedjék ízekre a citromos-szódabikarbónás lötty mítoszát. A cikk minden pontjának cáfolása után pedig egy, a HVG-nek küldött nyílt levélben kérték Norbit, hogy egy posztban lássa be a tévedését, és ossza meg azt. Legjobb módszer szerintük az lenne, ha a fitneszguru egy hétig megfogadná saját tanácsát és minden reggelt egy citromos-szódabikarbónás csodaturmix legurításával kezdene. Az egyhetes kúrát követő vérvizsgálathoz a kutatók segítségüket és legérzékenyebb műszereiket is felajánlják.

Citrommal lúgosítani olyan, mint fagyasztóval húst sütni – de úgy tűnik, a cikk szerzője mellett Schobert Norbertet sem zavarta ez a logikai bukfenc. Kérjük Schobert Norbertet, hogy a témának utánaolvasva egy posztban korrigálja tévedését, egyúttal felajánljuk, hogy a legmodernebb készülékkel megmérjük vérének pH-ját egy heti citromevés előtt és után, bebizonyítva, hogy ezzel se savasítani, se lúgosítani nem tudja szervezetének pH-ját. Továbbá arra is szeretnénk megkérni, hogy véleményformáló erejéből fakadó felelőssége tudatában a jövőben ne osszon meg kétes értékű vagy káros egészségügyi tanácsokat

– részlet a kutatók nyílt leveléből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top