Aktuális

Ezért fogsz ma hatalmas szirénázást hallani

Budapest több kerületében és az ország számos más pontján is teljes körű szirénapróbát tart ma a Katasztrófavédelem.

Szeptember 5-én, hétfőn délelőtt 11-kor szólalnak meg a Monitoring Lakossági Riasztórendszer (MoLaRi) szirénái.

 

A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A rendszer alkalmas egyrészt arra, hogy veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek során azonnal jelezze a veszélyes anyagok környezetbe kerülését, másrészt hogy a veszélyes anyagok terjedésével kapcsolatos adatokat szolgáltasson a katasztrófavédelem részére. A rendszerrel a vegyi balesetek bekövetkezése esetén haladéktalanul meghozhatók a döntések, hogy milyen lakosságvédelmi intézkedésekre van szükség.

 

 

A szirénapróba körülbelül 10 percig fog tartani, és a következőket fogod hallani: “Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják”. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A “katasztrófariadó” jelzés két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang. Ezt követően a “Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják” szöveg hallható. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A “Veszély elmúlt” jelzés kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés. A szirénajelzést követően a következő szöveg hallható: “A próbának vége!  A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

A rendszer próbájára a következő helyeken kell ma számítani:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Kazincbarcika, Berente, Sajószentpéter, Sajóbábony, Tiszaújváros, Oszlár, Tiszapalkonya, 45 riasztó végpont,
  • Csongrád megye: Algyő, 5 riasztó végpont,
  • Fejér megye: Ercsi, Ráckeresztúr, Dunaújváros, 59 riasztó végpont,
  • Pest megye: Százhalombatta, Szigetcsép, 27 riasztó végpont,
  • Tolna megye: Pincehely, 9 riasztó végpont,
  • Veszprém megye: Várpalota, Gógánfa, Ukk, Berhida, Pétfürdő, 50 riasztó végpont;
  • Budapest: IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI., XIX. kerületek egyes részei, 317 riasztó végpont,
  • Komárom-Esztergom megye: Nyergesújfalu, Dorog, Esztergom-Kertváros, 37 riasztó végpont
  • Zala megye: Újudvar 8 riasztó végpont,
  • Heves megye: Hort, 19 riasztó végpont

(katasztrofavedelem.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top