Aktuális

Gázpalackokkal teli autót találtak Párizs központjában

Két embert őrizetbe vettek Franciaországban, miután egy rendszám nélkül parkoló Peugeot 607-esben hat gázpalackot találtak a Notre Dame katedrális közelében.

A Le Figaro című napilap szerint a Notre Dame-nál parkoló Peugeot 607 típusú gépkocsiban legalább hat gázpalackot találtak, közülük öt tele volt a csomagtartóban, egy pedig üresen hevert az egyik első ülésen

A gépkocsiban nem volt senki, mintha otthagyták volna – mondta a lapnak egy rendőrségi forrás, amely szerint a gázpalackokon nem volt sem detonátor, sem pirotechnikai eszköz.

A rendőrség az I-télé hírtelevíziónak megerősítette, hogy az üggyel kapcsolatban hat embert kedd este előállítottak – köztük a gépkocsi tulajdonosát –, közülük négyet később szabadon engedtek, kettőt viszont – egy házaspárt – továbbra is őrizetben tartanak, és kihallgatnak. A feleség szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában radikalizálódás miatt.

A Le Figaro arra emlékeztetett, hogy Patrick Calvar, a titkosszolgálatok belbiztonságért felelős vezetője május 24-én egy parlamenti meghallgatáson jelezte: meggyőződése, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet gépkocsiba rejtett pokolgépes merényletekre készül Franciaországban is. A terrorelhárításért felelős vezető emlékeztetett arra, hogy 1986 és 1995 között több ilyen módszerrel elkövetett iszlamista merénylet történt az országban, s meggyőződése szerint a terroristák “ehhez a klasszikus módszerhez” térnek vissza.

Manuel Valls miniszterelnök kedden az RTL rádióban megerősítette, hogy “soha nem volt még olyan fokozott a terrorfenyegetettség” Franciaországban, mint jelenleg.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter augusztus 23-án közölte, hogy augusztusban hét, terrorhálózatokkal kapcsolatban álló embert tartóztattak le, közülük legalább háromnak konkrét merénylettervei voltak.

Franciaországban az elmúlt másfél hónapban három olyan dzsihadista merényletet hajtottak végre, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára. Közülük a legtöbb áldozattal a július 14-én Nizzában elkövetett támadás járt, amelyben 87-an vesztették életüket. Tavaly 147-en haltak meg terrorcselekményekben az ország területén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top