Aktuális

Kriptát kerestek, kutat találtak a régészek

Több ortodox templomot is felújítanak most az országban, a tokaji templomban kriptát kerestek, helyette kutat találtak a régészek.

Bár kriptát kerestek, egy még működő kutat találtak a tokaji Szent Miklós ortodox templom műemléki feltárása során a régészek. A kútnak is örülnek, ám az október közepéig tartó munkák alatt megkeresik majd a kriptát is, amit több tokaji személyesen is láthatott már korábban – írja a Borsod Online.

Beszélik a faluban, hogy egyszer megnyílt a föld az egykori általános iskola udvarán, és a nyílásban fém- és fakoporsókat láttak a tokajiak. A kriptáról egyébként az 1954-es műemléki bejárásának jegyzőkönyve is említést tesz.

A kutat egy boltív rejtette, ezt bontották meg a régészek, így bukkantak a kútra, amiben 4,5 méteren van a víz jelenleg. A szakértők szerint a mélysége 10,5 méter, a vízszint pedig a tiszalöki vízerőmű megépítése miatt emelkedhetett meg. A kutat feltehetően a templom 1780 és 1790 közti építésekor használták, innen merhették az építéshez szükséges vizet.

A templom feltárására azért van szükség, mert a Magyarországi Ortodox Egyház zarándokturizmus-forrásból finanszírozva több vidéki templomát (Tokaj, Gyöngyös, Miskolc, Nyíregyháza) újítja fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top