Aktuális

Kicsit nem figyelt oda, bejelentkeztek a lakásába

Megdöbbentően hangzik, de pontosan így van. Bárki, bármikor simán a tudtod és engedélyed nélkül bejelentkezhet a lakásodba. Még azt sem zárhatod ki, hogy máris legalább húszan éltek ugyanazon a lakcímen.

Székesfehérváron előfordult már ilyen eset. A tulajdonosnak fogalma sem volt róla, hogy lakásába rajta és persze tudtán és akaratán kívül az önkormányzatnál mások is bejelentkeztek. Az ügyintéző jóhiszeműen eljárva rögzítette a rendszerben a hamisan megadott adatokat. Az ingatlantulajdonosok aláírása ugyan szükséges a lakcím bejelentkezéshez, de megjelennie nem kell az ügyfélszolgálaton, és az aláírás valódiságát sem ellenőrzik. Így történhetnek meg az ilyen esetek.

Felmerül a kérdés is, vajon miért vetemedik bárki is arra, hogy hamis lakcímre jelentkezzen be? A válasz nem is olyan bonyolult, és persze a pénz húzódik meg a hátterében. Az olyan jogosultságokhoz, mint a “benzinpénz”, segély vagy bármilyen pénzbeli támogatáshoz a kérvényezőnek érvényes lakcímkártyával kell rendelkeznie. És ha ez máshogyan nem megy, mert az illetőnek se lakása, se otthona, akkor fiktív lakcímet ad meg – általában ismerősét, hiszen a kormányablakoknál a tulajdoni lap alapján az ingatlantulajdonos személyét leellenőrzik.

Mit tehetsz, ha jogosulatlanul bejelentkeztek a lakásodba? A lakóhelyed szerint illetékes kormányablaknál díjmentesen jelezheted, ahol rögzítik a csalás tényét, és letiltják az “illegális lakó” lakcímkártyáját.

A tudtod nélkül simán bejelentkezhetnek a lakásodba

(Feol)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top