Aktuális

Óriási butaság miatt hiányzik 800 tanár az iskolákból

Meglehetős bajban vannak az iskolák. 800 tanár hiányzik a katedrákról, leginkább az informatika, a természettudományok és a testnevelés szakos tanárok, illetve az alsós tanítók hiányát érzik meg az iskolák. És mindez óriási butaságból...

Országosan már nyolcszáz betöltetlen pedagógus állást találni, legalábbis egyelőre ennyit hirdetnek az iskolák. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Somogyért is felelős ügyvivője szerint a tanárhiány egy óriási butaság miatt történhet meg, hiszen régóta kérik, vonják vissza azt az ide vonatkozó kormányrendeletet, amely megtiltja, hogy a nyugdíjba vonuló tanárok helyére új kollégát vegyenek fel.

Hiába szorgalmazzák azt is, hogy az iskolaigazgatók kapják vissza a munkáltatói jogaikat, mert a jelenlegi helyzetben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) gyakorolja azokat, ezzel pedig borzasztó hosszú az átfutási idő.

A jelenlegi gyakorlat szerint a nyugdíjba vonuló pedagógusok álláshelye azonnal megszűnik. Az iskoláknak pedig hiába lenne égető szükségük új tanárra, az új státuszt engedélyeztetni kell a Klikkel, amit nem kell részletezni, mennyire hosszas adminisztráció eredménye. Amíg nincs új álláshely, az órákat nem lehet kiadni, a problémát az iskoláknak helyettesítésekkel kell megoldaniuk. A túlórákat meg nem fizetik ki nekik.

A legnagyobb gond a reál tantárgyak esetében akad. Kémiatanárokat például lasszóval kell fogni az utóbbi időben, mert egyre kevesebben végeznek ezen a tanári szakon. Óriási a probléma a kistelepüléseken, ahová nem igazán vágynak a tanárok, így ezekben az iskolákban a tanítókból, az informatikatanárokból is óriási a hiány – tudta meg a Sonline.

Butaság miatt óriási a tanárhiány
Butaság miatt óriási a tanárhiány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top