Aktuális

5800 éves hótaposót találtak az Alpokban

Egy térképész találta még 2003-ban egy dél-tiroli gleccseren azt a jégkorszaki hótaposót, aminek csak most fedezték fel a jelentőségét. Korában az irodájában lógott a fogason, mert nem tudta mi ez.

Térképészeti munkák közben véletlenül találta meg a világ eddigi legrégebbi hótaposóját a firenzei Katonai Geográfiai Intézet egyik munkatársa egy dél-tiroli gleccseren. A szenzációs leletet  mezőgazdasági eszköznek vélte és emlékként magával vitte, majd az irodájában a fogasra akasztotta. Csak tizenkét évvel később vitte el egy gleccserekről szóló konferenciára és mesélt róla a Dél-tiroli Régészeti Múzeum igazgatójának, aki felismerte a lelet fontosságát. 

Vesszőből fonták ezt az 5800 éves hótaposót
Fotó: atlasobscura.com

A radiokarbonos vizsgálat kiderítette, hogy a késői újkőkorból, az időszámítás előtti 3800-3700-ból származik. A 32 centiméteres átmérőjű hótaposó ovális keretét egy másfél méteres nyírfaágból hajtogatták, belsejében kötélhúrok feszülnek.

Ez a legrégibb eddig ismert hócipő a világon, ugyanakkor a dél-tiroli parasztok még néhány évvel ezelőtt is nagyon hasonló felépítésű hótalpakat használtak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top