Aktuális

Csirkét csókolgatnál? Felejtsd el!

A világ egyik legkülönösebb felhívását tette közzé az amerikai tisztiorvosi szolgálat, amelynek köze van az emberek és a szárnyasok közti szoros viszonyhoz. A következő igNobel-díj egyik várományosa lehet az ezt megalapozó kutatás.

Kezdjük onnan, hogy a Centers for Disease Control and Prevention végzett egy kutatást, amely kimutatta, hogy egyre több a szalmonellás megbetegedés, mert egyre többen tartanak csirkéket tenyésztési céllal.

Eddig rendben is volnánk, de mitől kapnak szalmonellát a derék tenyésztők? A válasz meglepő: sokan azért kapják el a hányingerrel, hasmenéssel járó betegséget, mert – várj, várj, most jön a lényeg! – mert SOKAN CSÓKOLGATJÁK A TOLLAS JÓSZÁGOKAT!

Hogy...MI?!? (Fotó: Tumblr)
Hogy…MI?!? (Fotó: Tumblr)

Amikor azt írom, hogy sokan, az azt jelenti, hogy a CDC – 1990 és 2014 között diagnosztizált szalmonellás esetek – elemzése szerint az érintettek 13 százaléka kapta el a fertőzést némi csirkecsókolgatás miatt. Ez annyit jelent, hogy 100 csirketenyésztőből 13 ember gondolta jó ötletnek egy (remélem csak) gyors puszit nyomni a kotkodáló szárnyasok valamely testrészére.

Csirkét csókolgatnál? Felejtsd el!

A CDC kutatói alapos munkát végeztek, a vizsgálati anyagban ugyanis olyan észrevételek is szerepelnek, amelyek szerint “a legtöbbször otthon került sor a kontaktusra a páciensek és a csirkék között. A magas kockázatú viselkedések közé tartozik a baromfiak ölelgetése vagy csókolgatása.

Csirkét csókolgatnál? Felejtsd el!

A kutatásból az is kiderült, hogy a páciensek 49 százaléka szokta ölelgetni a kiscsirkéket, és 46 százalékuk tart szárnyasokat az otthonában. Ennél is megdöbbentőbb – és talán aggasztóbb is –, hogy a válaszadók 10 százaléka a hálószobájában is tart baromfit. Reméljük, legfeljebb tárolási céllal…

Csirkét csókolgatnál? Felejtsd el!

Természetesen a fenti statisztikák az Egyesült Államokra vonatkoznak, de nagyon reméljük, hogy rövidesen készül hasonlóan mértékadó kutatás Magyarországon is. Igaz, az eredménytől egy picit tartunk…

További cikkek csókolózásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top