Aktuális

600 milliót csalt el a pelenkamaffia

Háromszáz pénzügyőr buktatta le az országos csoki- és pelenkamaffiát. A bűnbanda 12 tagja máris előzetes letartóztatásban várja a büntetése kiszabását. A szervezetet 600 millió forintos adócsalással vádolják.

A Kecskemétről irányított bűnszervezet kávét, csokoládét, energiaitalt és pelenkát szerzett be Csehországból és Szlovákiából. A termékeket papíron magyar, valós tevékenységet nem végző cégeken átfuttatták, majd két vállalkozás nevében újra kiszámlázták Csehországba és Szlovákiába. Ezzel a módszerrel 600 millió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

A nyomozás eddig adatai szerint a pelenkamaffia fedőcégeit egy borsodi vállalat bűnös tevékenységéhez is használták. Itt már elsősorban cukrot és csokoládét szereztek be az unió más tagállamaiból, de beszerzésüket belföldiként tüntették fel a magyar céghálótól származó fiktív számlákkal. A borsodi gazdasági társaság 220 millió forinttal rövidítette meg a magyar államot.

A több mint háromszáz pénzügyi nyomozó, pénzügyőr, revizor, végrehajtó, járőr, informatikus összehangolt munkájának köszönhetően az ország majd minden megyéjében tartottak házkutatásokat és lefoglalták a terhelő bizonyítékokat. Az okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, bankszámlákat, valamint a borsodi gyár vagyonát is zárolták. Az akcióval a cégek további adócsalását is megakadályozták a NAV pénzügyi nyomozói.

Költségvetési csalás miatt máris 15 személyt hallgattak ki a nyomozók, közülük tizenkét személyt őrizetbe vettek, akiket a nyomozás befejezéséig előzetes őrizetben tartanak fogva. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő szabadságvesztés várhat rájuk a bírósági ítéletet követően – tudta meg a Profit 7.

20 év börtönt kaphat a pelenkamaffia
20 év börtönt kaphat a pelenkamaffia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top