Aktuális

Társasházzá alakítják az angyalföldi iskolákat

Úgy próbálja elkerülni a XIII. kerületi önkormányzat iskolái teljes államosítását, hogy amelyiket tudja, azt társasházzá nyilvánítja, így az állam csak egy részét viheti.

Januártól az állam elveszi az önkormányzatoktól az iskolák üzemeltetésének jogát, és ezentúl az üzemeltető is a Klik lesz. Magának az épületnek a tulajdonjoga az önkormányzaté marad, de az állam mint üzemeltető vagyonkezelői jogot szerez amellett, hogy az önkormányzat ezeket az épületeket nem terhelheti meg, nem idegenítheti el és nem adhatja bérbe.

Az angyalföldi önkormányzat az elmúlt években több száz millió forintot költött az épületei felújítására, és több intézményben olyan uszoda, tornaterem működik, amelyek bérbe adása az önkormányzati költségvetést gazdagítja. Ha ezeket viszi a Klik, ezektől a bevételektől is elesne a kerület. Viszont ha társasházzá alakítják az iskolákat, akkor nem kell átadni a Kliknek az egész épületet, csak egy részét.

Az előterjesztés szerint négy kerületi iskolát alakítanak társasházzá a közeljövőben:

  • a Németh László Gimnázium, önálló épületében tanuszoda van
  • a Herman Ottó Tagiskola, önálló épületben tanuszoda van
  • a Csata utcai Általános Iskola külön sportcsarnokkal
  • a Prizma Általános Iskola önálló épületrésszel 

Az Index megkereste az önkormányzati tervekkel az oktatási államtitkárságot, ahol óvatos választ adtak arra, hogy elkerülheti-e a teljes államosítást a lépéssel az angyalföldi önkormányzat: “annak a pontos meghatározásánál, hogy a települési önkormányzat tulajdonában lévő vagyon mely elemei kerülhetnek állami vagyonkezelésbe, elsősorban azt kell vizsgálni, hogy a kérdéses vagyon a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit figyelembe véve az állami köznevelési feladatellátást szolgálja-e”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top