Aktuális

36 éve nem volt ilyen erős földrengés Olaszországban

6,6-osnál erősebb földrengés 1980 óta nem volt Olaszországban. Akkor 6,9-est mértek, Campania déli részén pusztított, mintegy 3 ezer ember halálát okozva. A vasárnap reggeli földmozgás következtében rengeteg kár keletkezett, súlyosan megrongálódott a norciai Szent Benedek-székesegyház is.

Harminchat év óta nem volt olyan erős földrengés Olaszországban, mint a most vasárnap reggeli földmozgás. A 6,6-es erősségű rengésnek ugyanakkor nincsenek halálos áldozatai.

Az újabb katasztrófa Olaszország középső részét sújtotta. Több tucatnyian megsérültek, de csak egyikük súlyosan. Az anyagi károk ugyanakkor jelentősek. Rómában pár órára lezártak több idegenforgalmi nevezetességet, hogy ellenőrizzék, biztonságosak maradtak-e. A vizsgálódás szerint egyik épület sem veszélyes, és délutánra újból megnyitották őket a látogatók előtt.

Az újabb földrengés sújtotta két régióban ugyanakkor óvatosságból nem a templomokban, hanem a szabadban tartottak miséket, és Umbria katolikus püspöki karának döntésére kedden, mindenszentek napján is a szabad ég alatt lesznek az istentiszteletek.

A vasárnapi rengés még 8 óra előtt történt, 7 óra 41 perckor. Középpontja Norcia és Preci között 10 kilométeres mélységben volt, Rómától nagyjából 120 kilométerre északkeletre. A kárt szenvedett épületek között van Norcia több történelmi temploma, köztük Szent Benedek katedrálisa, amely a 14. században épült. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top