Aktuális

Jövőre olcsóbban vehetsz használt lakást

Nem csökkent a forgalom az ingatlanpiacon, viszont az új lakások jelentősen lenyomják a használt ingatlanok árát. A KSH adatai szerint a ténylegesen eladott lakások árait vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy 2,3 százalékkal csökkentek az árak 2015-höz képest.

Jövőre csökkenhetnek az ingatlanárak

A tavalyi emelkedésnél nemcsak a jegybanki alapkamat volt alacsony, de a bizonytalanná váló pénzügyi befektetések is az ingatlanpiac felé terelték a befektetőket. Idén ez a folyamat lecseng, és nemcsak az árak stagnálására, de minimális csökkenésére is lehet számítani jövőre. Az első féléves forgalom annyira jó volt az ingatlanpiacon, hogy már-már megközelítette a válság előtti szintet. Ez kiugróan jó eredmény, amire itthon hosszú évek óta nem volt példa.

fotó: Glázer Attila
fotó: Glázer Attila

Budapest drága, vidéken viszont egyre olcsóbb minden

Már a négyzetméterárakat vizsgálva is azonnal látható, hogy elszabadultak az árak a fővárosban: míg 2015-ben az átlagos négyzetméterár 290 000 forint volt, addig 2016 első félévében 338 000 forintra emelkedett. Legjobban a belvárosban, az V., VI.,VII.,és a IX. kerületben emelkedtek az árak, és meglepő módon a budai kerületek a középmezőnybe csúsztak. A sor végén a külső pesti kerületek állnak: a XVI és XVIII. kerület, illetve a XX és XXI. kerület.

Balla Ákos szerint az ingatlanpiac számára kedvező helyzetet csak Budapest és néhány nagyváros – Győr, Kecskemét, Debrecen – tudta kihasználni. Ha ezeket a városokat nem nézzük, akkor a vidéki ingatlanpiac állapota meglehetősen lehangoló képet mutat. Az árak esnek, a kereslet gyenge, és a kisebb településeknél csak eseti tranzakciókról beszélhetünk.

Egyelőre megállt az ingatlanárak növekedése

Jönnek az új lakások

2016 második negyedévében az építési engedélyek száma jelentősen megemelkedett. Ez még nem hat az új lakások értékesítésére, hiszen az átadások csak 2017 végére, 2018-ra várhatók. Egy-egy nagyobb társasház fejlesztése két-három évig is tart, vagyis az első átadásokra leghamarabb jövőre kerülhet sor, de meghatározó hatással inkább csak 2018-ban lesz az árakra. Amint az új lakások kikerülnek az ingatlanpiacra, abban a pillanatban hatással lesznek a használt lakások áraira. A szakértők most úgy gondolják, hogy a használt lakások ára csökkenni fog.

Végeredményben elmondható, hogy az árak emelkedése megállt, és a statisztikák is ezt fogják alátámasztani. Miközben a forgalom nem csökkent, egyre több új lakás érkezik az ingatlanpiacra, és e miatt a használt lakások ára csökken. A jövőre eladni és vásárolni kívánók tehát ezekre a trendekre számíthatnak. A hirdetési árak továbbra is távol állnak a realitástól, ezt próbálja egyensúlyba hozni a valósággal a növekvő számú alku is.

Egyelőre megállt az ingatlanárak növekedése

Még több az ingatlanpiacról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top