Aktuális

Hagynád, hogy Dr. Donald Trump operáljon?

Célegyenesébe érkezett az amerikai elnökválasztás, ennek pedig valószínűleg senki nem örül jobban, mint az a két ember, akiket ugyanúgy hívnak, mint a demokrata, illetve a republikánus jelöltet. Egyikük orvosként, a másik rendezvényszervezőként dolgozik.

A huszonéves Hillary Clinton a louisianai New Orleansban él, saját elmondása szerint születésekor szüleinek fogalmuk sem volt róla, hogy van egy névrokona.

“Amikor születtem, Hillary Rodham Clinton épp Arkansas first ladyje volt (Bill Clinton elnöksége előtt töltötte be az amerikai állam kormányzói posztját – a szerk.)” – nyilatkozta Hillary Clinton a CNN-nek. Édesapja, Philip Clinton (aki kikéri magának, ha Phil Clintonként hivatkoznak rá) a hírcsatorna érdeklődésére megerősítette a történetet.

Amikor Bill Clintont 1993-ban elnökké választották, a louisianai Hillary levelet írt az USA first ladyjének a névrokonságról. “Nagyon érdekes, hogy megtudtam, létezik még egy Hillary Clinton” – válaszolt az USA 42. elnökének felesége. “Talán egy nap, a jövőben találkozni is fogunk.”

A fiatal lánynak 1998-ig semmi problémája nem volt a nevével, azonban a Lewinsky-botrány kitörésekor, az akkor hétéves Hillaryn viccek tucatja csattant, amit olyan fiatalon sokszor nem is értett.

“Nem is értettem, hogy pontosan miről van szó, így a gúnyos vicceket sem értettem igazán” – magyarázta a fiatal nő a CNN-nek. “Egy időre ezért meg is változtattam a nevemet.”

Dr. Donald Trump és Hillary Clinton - sokszor kell magyarázkodni a nevük miatt (Forrás: CNN)
Dr. Donald Trump és Hillary Clinton – sokszor kell magyarázkodniuk a nevük miatt (Forrás: CNN)

A névazonosság számos problémát okoz a rendezvényszervezőként dolgozó Hillarynek: “sokszor figyelmen kívül hagyják a leveleimet, mert azt gondolják, a demokrata kampánygépezet küldte, vagy simán csak spamnek nézik. A Facebook is többször blokkolta az oldalamat, még a jogosítványomat is bemutattam nekik, de nem használt. Így most Hill Clinton néven vagyok fent az oldalon”.

Clinton saját elmondása szerint névrokonára szeretne szavazni, de tart tőle, hogy ha Hillaryből elnök lesz, a névazonosság miatt további nehézségekre számíthat.

Dr. Trump rendel

Hasonló cipőben jár a virginiai Falls Churchben dolgozó Dr. Donald Trump, aki ingatlanmogul névrokonával ellentétben négy évtizede rákkutatóként és onkológusként dolgozik. Ő szintén Hillary Clintonra tervez szavazni, bár korábban többször megkereste már a másik Trumpot, hogy adományokkal támogassa kutatásait.

Dr. Trump a hetvenes években tudta meg, hogy van egy névrokona, amikor a New York-i üzletember először megjelent a pletykalapok hasábjain. Párszor leveleztek egymással, a mostani republikánus jelölt pedig 2010-ben kereste meg az orvos Trumpot, hogy szívességet kérjen tőle: egy ismerőse fiát szerette volna bejuttatni egy kísérleti klinikai vizsgálatra, azonban Dr. Trumpnak nem volt ráhatása az ügyre. 

Kicsivel később azonban ő hívta fel az ingatlanmogult, hogy megkérdezze, nem akar-e részt venni egy figyelemfelhívó akcióban, amelynek résztvevői kopaszra borotválták a fejüket, hogy így gyűjtsenek adományokat a rákkutatásra. A különös frizurájáról is ismert republikánus jelölt azonban nemet mondott a felkérésre, igaz, jelentős összeggel támogatta a kezdeményezést.

A két Trump végül a New York-i Trump Towerben – hol máshol? – találkozott, és váltottak pár szót. Dr. Trump szerint névrokona nem olyan harsány, mint a nyilvános szereplésein, és élénken érdeklődött az orvos munkája iránt.

További cikkek az amerikai elnökválasztásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top