Aktuális

Minden, amit tudni kell az USA új elnökéről, Donald J. Trumpról

Az USA 45. elnökének választott Donald Trump nem hétköznapi figura: dúsgazdag család sarjaként megkérdőjelezhető sikerű üzleti vállalkozásokkal és egy botrányoktól terhelt kampányt követően, gyakorlatilag politikai tapasztalat nélkül lett belőle a Föld legmeghatározóbb országának első embere.

Donald John Trump 1946-ban Queensben született, Frederick C. Trump és Mary MacLeod Trump gyermekeként. Három idősebb és egy fiatalabb testvér vette körbe. Ingatlanfejlesztő édesapja komoly anyagi hátteret teremtett a családnak. A kis Donald energikus fiú volt, ezért szülei 13 évesen a New York Military Academyre íratták be, remélve, hogy a szigorú iskola segít kordában tartani túlcsorduló energiáját. Trump jó eredményeket ért el, sztáratlétaként és diákvezetőként érettségizett 1964-ben.

Nyaranta gyakran apja egyik cégénél dolgozott, érettségi után pedig először a Fordham Universityre vették fel, ahonnan idővel a University of Pennsylvania közgazdasági karára, a Wharton School of Finance-be iratkozott át. 1968-ban itt szerezte közgazdasági diplomáját is.

Családi vállalkozás

Ezután csatlakozott a családi vállalkozáshoz, amely ekkor a Trump Organization nevet viselte. 1971-ben Manhattanbe költözött, ahol számos befolyásos embert ismert meg. Rövidesen nagyobb építési projektekbe fogott, amelyekből jelentős profitra és széleskörű ismertségre tett szert.
A Pennsylvania Central Railroad csődjének következtében opciós jogot szerzett a cég egyik manhattani vasúti létesítményére, ahol ugyan nem tudott lakásokat építeni, viszont sikeresen “rásózta” a helyszínt a város vezetésére, amely egy konferenciaközpontot tervezett oda.

1988-ban az Atlantic City-ben található Trump Plazában
1988-ban az Atlantic City-ben található Trump Plazában

1974-ben hasonló körülmények között szerezte meg a Commodore szállodát, amely gazdaságtalanul üzemelt, viszont remek helyen volt, a New York-i Grand Central Station közelében. Partnerségre lépett a Hyatt Hotel Corporationnel és felújította a szállodát, amelyet Grand Hyatt néven nyitottak újra. A szálloda hatalmas gazdasági siker lett, tovább növelve Trump ismertségét.

Az első házasság

1977-ben feleségül vette Ivana Zelnickova Winklmayrt, egy New York-i modellt, aki az 1968-as cseh olimpiai sícsapat egyik tartaléka is volt. Három gyerekük született: Donald junior, Ivanka és Eric. 1990-ben azonban a házasság véget ért.

1979-ben Trump egy monumentális apartamankomplexumot húzott fel New York elegáns Fifth Avenue-jén, amelyet 1982-es megnyitásakor Trump Towernek neveztek el. Az épületben a mai napig számos híresség is bérel lakást.

1980-ban beszállt a szerencsejáték-bizniszbe is, ingatlanokat vásárolt a keleti parti Atlantic Cityben. Ez lett a későbbi Trump Plaza Hotel and Casino, emellett felvásárolta a Hilton szállodalánc kaszinóhoteljét is, amelyet Trump Castle-re nevezett át, amikor elvesztette kaszinó-engedélyét. Később, még építése során megvásárolta a világ legnagyobb kaszinóhoteljét, a Taj Mahalt, amely 1990-ben nyitotta meg kapuit.

Donald Trump nevéhez ingatlanokon kívül szépségversenyek és reality show-k kapcsolódnak
Donald Trump nevéhez ingatlanokon kívül szépségversenyek és reality show-k kapcsolódnak

1988-ban 407 millió dollárért vásárolta meg New York egyik legismertebb szállodáját, a Plaza Hotelt, amelynek felújítására további 50 millió dollárt költött.

A kilencvenes években azonban az ingatlanpiac megtorpant, így Trump birodalma is zsugorodni kezdett, hatalmas veszteségeket könyvelt el: 1,7 milliárd dollárra becsült vagyonából alig 500 millió dollárja maradt. Az ingatlanmogul azonban dacolt ezzel, és megfordította a folyamatot, 1997-re vagyonát már kétmilliárd dollárra becsülték.

Hírnevét eléggé megtépázta a válása Ivana Trumptól, ám ezután nem sokkal, 1993-ban feleségül vette Marla Maples színésznőt, akitől egy lánya született. Ez a házasság nem volt túl hosszú életű, Trump 1997-ben beadta a válópert, amit 1999-ben véglegesítettek. Jelenlegi feleségét, a szlovén Melaniát 2005-ben vezette oltár elé, egy közös gyermekük született.

Politikai szerepvállalás

Ugyanebben az évben a külön utas Reform Party színeiben tervezgette az indulást az elnöki posztért, később azonban visszalépett ettől, mert problémái voltak a szervezettel.

Hillary Clintonnal szemben alulmaradt a jelölti viták során, végül a választásokon ő győzött
Hillary Clintonnal szemben alulmaradt a jelölti viták során, végül a választásokon ő győzött

A 2012-es elnökválasztás előtt is kacérkodott az indulással, akkor azonban nem jutott messzire. Ehelyett fontos figurájává vált az Obama elnök amerikai születésében kételkedő, úgynevezett birther mozgalomnak. Végül csak a 2016-os választást megelőző kampány során ismerte el, hogy az USA 44. elnöke valóban amerikai születésű állampolgár.

A 2016-os kampányban számos botránnyal került be a hírekbe, illetve azzal, hogy a nála jóval rutinosabb republikánus politikusokon szabályosan keresztülgázolt. Harsány és szókimondó stílusa főként a kevésbé iskolázott fehér amerikaiak körében vált népszerűvé, míg kevés hívet szerzett az afroamerikai, illetve a mexikói származású szavazók körében. Amikor az első elnökjelölti vitát követően nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen nők szexuális zaklatásáról beszél, még a republikánus párt prominensei is elfordultak tőle. Ennek ellenére az utolsó pillanatig úgy beszélt a választásról, mint egy olyan lehetőségről, ahol hatalmas győzelmet fog aratni.

Donald J. Trump, az USA 45. elnöke
Donald J. Trump, az USA 45. elnöke

A földcsuszamlásszerű győzelem ugyan elmaradt, de a november 8-i eseményekkel alaposan sikerült meglepnie azokat, akik akár 90 százalékos esélyt is jósoltak Hillary Clinton győzelmének. Végül rendkívül szoros versenyben, nagy meglepetést okozva sikerült megnyernie a választást.

Donald John Trumpot 2017. január 20-án iktatják be hivatalába, mint az USA 45. elnökét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top