nlc.hu
Aktuális
Minden, amit tudni kell az USA új elnökéről, Donald J. Trumpról

Minden, amit tudni kell az USA új elnökéről, Donald J. Trumpról

Az USA 45. elnökének választott Donald Trump nem hétköznapi figura: dúsgazdag család sarjaként megkérdőjelezhető sikerű üzleti vállalkozásokkal és egy botrányoktól terhelt kampányt követően, gyakorlatilag politikai tapasztalat nélkül lett belőle a Föld legmeghatározóbb országának első embere.

Donald John Trump 1946-ban Queensben született, Frederick C. Trump és Mary MacLeod Trump gyermekeként. Három idősebb és egy fiatalabb testvér vette körbe. Ingatlanfejlesztő édesapja komoly anyagi hátteret teremtett a családnak. A kis Donald energikus fiú volt, ezért szülei 13 évesen a New York Military Academyre íratták be, remélve, hogy a szigorú iskola segít kordában tartani túlcsorduló energiáját. Trump jó eredményeket ért el, sztáratlétaként és diákvezetőként érettségizett 1964-ben.

Nyaranta gyakran apja egyik cégénél dolgozott, érettségi után pedig először a Fordham Universityre vették fel, ahonnan idővel a University of Pennsylvania közgazdasági karára, a Wharton School of Finance-be iratkozott át. 1968-ban itt szerezte közgazdasági diplomáját is.

Családi vállalkozás

Ezután csatlakozott a családi vállalkozáshoz, amely ekkor a Trump Organization nevet viselte. 1971-ben Manhattanbe költözött, ahol számos befolyásos embert ismert meg. Rövidesen nagyobb építési projektekbe fogott, amelyekből jelentős profitra és széleskörű ismertségre tett szert.
A Pennsylvania Central Railroad csődjének következtében opciós jogot szerzett a cég egyik manhattani vasúti létesítményére, ahol ugyan nem tudott lakásokat építeni, viszont sikeresen “rásózta” a helyszínt a város vezetésére, amely egy konferenciaközpontot tervezett oda.

1988-ban az Atlantic City-ben található Trump Plazában
1988-ban az Atlantic City-ben található Trump Plazában

1974-ben hasonló körülmények között szerezte meg a Commodore szállodát, amely gazdaságtalanul üzemelt, viszont remek helyen volt, a New York-i Grand Central Station közelében. Partnerségre lépett a Hyatt Hotel Corporationnel és felújította a szállodát, amelyet Grand Hyatt néven nyitottak újra. A szálloda hatalmas gazdasági siker lett, tovább növelve Trump ismertségét.

Az első házasság

1977-ben feleségül vette Ivana Zelnickova Winklmayrt, egy New York-i modellt, aki az 1968-as cseh olimpiai sícsapat egyik tartaléka is volt. Három gyerekük született: Donald junior, Ivanka és Eric. 1990-ben azonban a házasság véget ért.

1979-ben Trump egy monumentális apartamankomplexumot húzott fel New York elegáns Fifth Avenue-jén, amelyet 1982-es megnyitásakor Trump Towernek neveztek el. Az épületben a mai napig számos híresség is bérel lakást.

1980-ban beszállt a szerencsejáték-bizniszbe is, ingatlanokat vásárolt a keleti parti Atlantic Cityben. Ez lett a későbbi Trump Plaza Hotel and Casino, emellett felvásárolta a Hilton szállodalánc kaszinóhoteljét is, amelyet Trump Castle-re nevezett át, amikor elvesztette kaszinó-engedélyét. Később, még építése során megvásárolta a világ legnagyobb kaszinóhoteljét, a Taj Mahalt, amely 1990-ben nyitotta meg kapuit.

Donald Trump nevéhez ingatlanokon kívül szépségversenyek és reality show-k kapcsolódnak
Donald Trump nevéhez ingatlanokon kívül szépségversenyek és reality show-k kapcsolódnak

1988-ban 407 millió dollárért vásárolta meg New York egyik legismertebb szállodáját, a Plaza Hotelt, amelynek felújítására további 50 millió dollárt költött.

A kilencvenes években azonban az ingatlanpiac megtorpant, így Trump birodalma is zsugorodni kezdett, hatalmas veszteségeket könyvelt el: 1,7 milliárd dollárra becsült vagyonából alig 500 millió dollárja maradt. Az ingatlanmogul azonban dacolt ezzel, és megfordította a folyamatot, 1997-re vagyonát már kétmilliárd dollárra becsülték.

Hírnevét eléggé megtépázta a válása Ivana Trumptól, ám ezután nem sokkal, 1993-ban feleségül vette Marla Maples színésznőt, akitől egy lánya született. Ez a házasság nem volt túl hosszú életű, Trump 1997-ben beadta a válópert, amit 1999-ben véglegesítettek. Jelenlegi feleségét, a szlovén Melaniát 2005-ben vezette oltár elé, egy közös gyermekük született.

Politikai szerepvállalás

Ugyanebben az évben a külön utas Reform Party színeiben tervezgette az indulást az elnöki posztért, később azonban visszalépett ettől, mert problémái voltak a szervezettel.

Hillary Clintonnal szemben alulmaradt a jelölti viták során, végül a választásokon ő győzött
Hillary Clintonnal szemben alulmaradt a jelölti viták során, végül a választásokon ő győzött

A 2012-es elnökválasztás előtt is kacérkodott az indulással, akkor azonban nem jutott messzire. Ehelyett fontos figurájává vált az Obama elnök amerikai születésében kételkedő, úgynevezett birther mozgalomnak. Végül csak a 2016-os választást megelőző kampány során ismerte el, hogy az USA 44. elnöke valóban amerikai születésű állampolgár.

A 2016-os kampányban számos botránnyal került be a hírekbe, illetve azzal, hogy a nála jóval rutinosabb republikánus politikusokon szabályosan keresztülgázolt. Harsány és szókimondó stílusa főként a kevésbé iskolázott fehér amerikaiak körében vált népszerűvé, míg kevés hívet szerzett az afroamerikai, illetve a mexikói származású szavazók körében. Amikor az első elnökjelölti vitát követően nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen nők szexuális zaklatásáról beszél, még a republikánus párt prominensei is elfordultak tőle. Ennek ellenére az utolsó pillanatig úgy beszélt a választásról, mint egy olyan lehetőségről, ahol hatalmas győzelmet fog aratni.

Donald J. Trump, az USA 45. elnöke
Donald J. Trump, az USA 45. elnöke

A földcsuszamlásszerű győzelem ugyan elmaradt, de a november 8-i eseményekkel alaposan sikerült meglepnie azokat, akik akár 90 százalékos esélyt is jósoltak Hillary Clinton győzelmének. Végül rendkívül szoros versenyben, nagy meglepetést okozva sikerült megnyernie a választást.

Donald John Trumpot 2017. január 20-án iktatják be hivatalába, mint az USA 45. elnökét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top