Aktuális

Már Ausztriába ért a madárinfluenza

Német és osztrák baromfiállományokban is megjelent a madárinfluenza, az érintett gazdaságokban levágják a madarakat.

Ezúttal a madárinfluenza H5N8 elnevezésű vírustörzsét azonosították a német-svájci-osztrák határ közelében lévő Boden-tó mellett két osztrák gazdaságban is, de német baromfitartóknál is felütötte fejét a vírus.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága azt közölte, hogy az osztrák gazdaságok egyikében 1150 pulykát, a másikban 3000 tojótyúkot tartottak, mindkét helyen szabadtartásos rendszerben.

Az osztrák állategészségügyi hatóság a járványügyi nyomozás során megállapította, hogy a nagy arányú elhullással járó megbetegedést mindkét esetben vadon élő madarakkal történő közvetlen érintkezés előzte meg.

Az észak-németországi Lübeckben egy 110 madarat tartó kislétszámú baromfiállományt kellett leölni madárinfluenza-fertőzöttség miatt – írta a Nébih.

Jövő tavaszig fennáll a fertőzésveszély

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta.

Magyarországon a kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a november 3-án egy Békés megyei pulykaállományban, valamint a november 9-én a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő egyik kacsatartó gazdaságban kimutatott vírustörzzsel.

A Nébih e hét csütörtökön közölte, az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top