Aktuális

Emberek millióinak lesz robot a főnöke két év múlva

A Microsoft első embere nemrég egy konferencián beszélt a mesterséges intelligencia felhasználásáról és arról, hogy cége hatalmas összeget fektet a technológiába. Ezzel párhuzamosan egy amerikai trendfigyelő cég érdekes adatokat tett közzé az egyre okosabb gépek terjedéséről.

A redmondi óriás nemrég egy több mint ötezer tagból álló csapatot állított fel, a mesterséges intelligenciát alkalmazó technológiák fejlesztésével foglalkoznak majd.

Satya Nadella, a Microsoft jelenlegi vezére
Satya Nadella, a Microsoft jelenlegi vezére

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a Gartner piackutató cég ITxpo nevű szimpóziumán tartott nyitóbeszédében elemezte a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatos trendeket. Ezzel párhuzamosan a Gartner az alábbi előrejelzéseket publikálta a technológia terjedésével kapcsolatban:

  • 2020-ra az okostelefonokon keresztül lebonyolított, virtuális asszisztensekkel (mint a Siri, az Alexa vagy a Cortana) folytatott tranzakciók 40 százaléka a felhőben tárolt neurális hálózatokból nyert felhasználói adatokra épül majd.
  • 2018 végéig megjelennek az olyan digitális ügyfélszolgálati asszisztensek, amelyek már arcról és hangról is felismerik a vásárlókat.
  • Az évtized végére az ügyfélszolgálati tranzakciók 85 százlékánál már nem lesz szükség emberi munkaerőre.
  • 2018 végére az üzleti típusú tartalmak 20 százalékát gépek fogják írni.
  • 2020-ra a gazdasági tranzakciók 5 százalékát autonóm szoftverek fogják lebonyolítani emberek helyett.
  • 2018-ra világszerte több mint hárommillió ember munkáját fogják felügyelni “robotfőnökök”.
  • Szintén 2018-ra közel kétmillió ember számára lesz kötelező, hogy munkavégzés közben az egészségüket figyelő digitális eszközöket hordjanak magukon.
  • 2018-ra a mesterséges intelligenciát korán bevezető cégek 45 százalékánál több intelligens gép fog dolgozni, mint ahány ember.

Ezzel egy időben, a következő évtized során a mesterséges intelligencia a munkahelyek 16 százalékát fogja megszüntetni a Forrester piackutató cég előrejelzése szerint. A trend olyan mértékben gyorsul, hogy egyre többen – köztük a Tesla céget életre hívó Elon Musk – fektetnek komoly pénzeket a technológia biztonságos és etikus felhasználását garantáló megoldásokba.

A mesterséges intelligencia azonban nem csak a gazdaságot pörgetheti fel: a tudományos területen is hatalmas eredményeket várnak az óriási mennyiségű adat elemzését rendkívüli módon felgyorsító kognitív szoftverektől, amelyek alkalmazási területe az okostelefonos applikációktól az intelligens autókon és otthonokon át az embereknél okosabb digitális szolgáltatásokig terjed.

Ami a gazdasági lehetőségeket illeti, a mesterséges intelligenciák piaca olyan profittal kecsegtet, mint nem sok minden az emberiség eddigi történetében: az előrejelzések szerint 2024 végére a mesterséges intelligenciák piaca több mint 3000 milliárd dollárnyi befektetést generál majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top