Aktuális

Magassarkús majomnak nevezték Michelle Obamát

A botrány a Facebookon tört ki, miután egy West Virginia-i kisvárosban működő civil szervezet vezetője magassarkús majomnak nevezte a first ladyt. Az őt támogató polgármester lemondott posztjáról.

A múlt heti választás után az Egyesült Államokban elszabadultak az indulatok: míg a többnyire a demokratákat támogató államok nagyvárosaiban ezrek tüntetnek Donald Trump elnöksége ellen, a republikánus jelölt támogatói közül többen is rasszista megnyilvánulásokkal “ünneplik” a meglepetésszerű győzelmet.

A botrányok sorozatából kiemelkedik West Virginia állam Clay megyéjében történt eset: egy helyi civil szervezet vezetője, Pamela Ramsey Taylor a következő üzenetet posztolta Facebook-oldalán: “frissítő látvány lesz végre egy elegáns, gyönyörű, méltóságteljes first lady-t látni a Fehér Házban. Elegem van abból, hogy egy magassarkús majmot nézzek.”

Melania Trump és Michelle Obama találkozója a Fehér Házban (Fotó: Chuck Kennedy/White House)
Melania Trump és Michelle Obama találkozója a Fehér Házban (Fotó: Chuck Kennedy/White House)

Beverly Whaling, Clay városának polgármestere nem sokkal ezután azt kommentelte a bejegyzés alá: “bearanyoztad ezzel a napomat Pam”.

Taylor posztja a WSAZ hírcsatorna adásában
Taylor posztja a WSAZ hírcsatorna adásában

A 491 lakosú kisvárosban nem élnek feketék – a 2010-es népszámlálás adatai szerint –, illetve Clay megye 9000 lakosának 98 százaléka fehér.

A bejegyzés azonban túlnőtt a vidéki kisvároson és pillanatok alatt bejárta az USA és más országok médiáját. Hatalmas felháborodás övezte a rasszista megnyilvánulást és jelenleg már több mint 85.000 aláírója van annak az online petíciónak, amely mindkét nő lemondását követeli.

Taylort, a The Washington Post és a New York Daily News értesülései szerint hétfőn fel is mentették posztjáról, Clay városában pedig összeült a városi tanács, hogy megvitassák az ügyet. Ennek folyományaként Beverly Whaling tegnap lemondott polgármesteri posztjáról.

Taylor a helyi WSAZ hírcsatornának azt mondta, elismeri, hogy a Facebookra kiírt posztját “lehet rasszistának tekinteni, noha nem ez volt a szándék” az üzenettel, mivel személyes véleményét fejezte ki a first lady vonzerejével kapcsolatban, és nem a bőre színére célzott. Emellett azt is elmondta, jogi útra tereli az esetet, és feljelentést tesz ismeretlen elkövető ellen, becsületsértés miatt.

Taylor nem Michelle Obama bőrszínére célzott, amikor majomnak nevezte
Taylor nem Michelle Obama bőrszínére célzott, amikor majomnak nevezte

Eközben Whaling polgármester írásos bocsánatkérést juttatott le a médiához, ragaszkodva hozzá, hogy megjegyzésének nincs rasszista háttere.

“Arra gondoltam, hogy a napomat a Fehér Házban várható változás aranyozta be – írta a város vezetője. – Bocsánatot kérek, ha emiatt bárki megbántva érezte magát. Akik ismernek, tudják, hogy egyáltalán nem vagyok rasszista.”

Owens Brown, az afroamerikaiak érdekvédelmével foglalkozó National Association for the Advancement of Colored People (NCAAP) helyi szervezetének igazgatója azt mondta, “nem szerencsés, hogy az emberek gondolkodásának hátterében még mindig rasszista felhangok tapasztalhatóak.”

“Sajnos ez a valóság, amivel ma szembe kell néznünk Amerikában” – mondta Owens. “Ennek a hozzáállásnak nincs helye az államunkban.”

Az amerikai demokrata párt West Virginia-i szervezetének elnöke, Belinda Biafore bocsánatkérő levelet írt Michelle Obamának, az állam lakóinak nevében.

“West Virginia ennél jobb hely” – írta Biafore. “Ezek a radikális, gyűlöletkeltő és rasszista gondolatok pontosan azok, amelyek ellen a helyi demokraták küzdeni fognak.”

Az állam lakói közül 68,7 százalék szavazott Donald Trumpra a múlt heti választáson.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top