nlc.hu
Aktuális
Ajándékozás: tényleg csak színtiszta pszichológia? (X)

Ajándékozás: tényleg csak színtiszta pszichológia? (X)

Személyes történet áll mögötte, tükrözi a befektetett munkát és igazi meglepetés – ilyen az ideális ajándék a pszichológusok szerint.

Mindenkinek van olyan élménye, amikor a karácsonyi meglepetése balul sült el, vagy jobb esetben csak enyhe “idén is zoknit kaptam” csalódottság futott át a megajándékozott arcán. Hogy ne járjunk így, kivételesen gondoljuk át a kérdést tudományos szempontból.

Az ajándékozás sokaknak öröm, másoknak izgalom, de van, akinek kötelesség vagy egyenesen teher. Akárhogy is, így karácsony közeledtével mindenkinek foglalkozni kell vele. Hogy miért? Mert az ajándékozás (vagy annak elmaradása) a felszín mögött színtiszta pszichológia, azaz a másikhoz való viszonyunkat fejezi ki.

Adrian Furnham tanulmánya szerint az ajándék – akár akaratlanul is – szimbolizálhat valamit. Ha például bőröndöt adunk valakinek, azzal támogatjuk, hogy sokat utazzon, de ha valakinek nem szép az arcbőre, és krémet, vagy egy mindig késő személy például órát kap tőlünk, akkor a “jószándékú célozgatás” rosszul is eshet neki.

Az ajándék anyagi értékével a kapcsolat egyensúlyát is kifejezhetjük. A barátságos, személyes kapcsolat ugyanis a kölcsönösség elvén alapszik! Aki viszont aránytalanul nagy értékű ajándékkal áll elő, az dominál, lekötelezi, kínos helyzetbe hozza a másik felet.

Maga az ajándék pedig tükrözi azt, hogy mit tartunk a másiknak valónak, vagyis miként látjuk őt. Ha például karácsonyra egy felnőtt férfi mindenkitől rajzfilmfigurás holmikat kap, vagy egy nő elsősorban háztartási eszközöket, elgondolkozhat rajta, hogy mit gondol róla a környezete.

 

Furnham szerint az ajándék sokféle lehet, de öt dolog teheti különösen értékessé a másik számára:

1. A személyes történet: ha az ajándéknak nosztalgikus értéke van, közös múltbeli eseményre, élményre utal.

2. A befektetett munka: azok a meglepetések, amelyek elkészítéséhez az ajándékozó saját idejét, kreativitását veszi igénybe, kiemelt érzelmi, eszmei értékkel bírnak, függetlenül a pénzbeli áruktól.

3. A meglepetés: a nem várt ajándék különös boldogságot tud okozni, mivel nem számítunk rá, fokozódik az örömérzet.

Ajándékozás: tényleg csak színtiszta pszichológia? (X)

4. Segítség vagy támogatás: ha az ajándék valamilyen segítő vagy vigasztaló szándékot takar, az nagy odafigyelésre utal. Ez az ajándékozott számára a törődést szimbolizálja.

5. A “tökéletes ajándék”: ha valaki nagyon közel áll hozzánk, van rá esély, hogy az igazi vágyálmát teljesítsük, amelyet azonban magának talán sosem tudott volna elkészíteni vagy beszerezni. Az ilyen meglepetés még évek múlva is nagy értéket képvisel a megajándékozott számára.

Tippünk: az igazi személyes ajándékhoz válaszd a CEWE FOTÓKÖNYVET vagy fényképes ajándéktárgyakat!

Ajándékozás: tényleg csak színtiszta pszichológia? (X)

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top