Aktuális

Hosszú Katinkáék tévúton járnak – máris reagált a MÚSZ

Nem csitul a vita legsikeresebb úszóink és a Magyar Úszószövetség között. Hosszú Katinkáék hétfőn reggel a Facebookon osztották meg nyílt levelüket az ügyben, amelyre a szövetség máris válaszolt. A MÚSZ szerint a versenyzők tévúton járnak.

A Magyar Úszószövetség szerint “a feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok”. Az elnökség úgy gondolja, egy-egy negatív történés ellenére a magyar úszósport sikeres.

“Egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt – világbajnokságot, Európa-bajnokságokat –, mint a magyar, amelynek kapcsán előbb a margitszigeti létesítmény bővült, hamarosan pedig megnyitják a Dagály-úszókomplexumot. Ezen túlmenően elindult és hatékony a nagyszabású, nyolc régióban zajló Jövő Bajnokai program. A válogatottak a világ különböző pontjain idilli körülmények között készülhetnek, összességében sikert sikerre halmoznak” – hangoztatta az úszószövetség.

A szervezet gazdálkodása tökéletesen átlátható, a szakmát érintő finanszírozási döntések esetében az eredményesség a legfontosabb szempont. A válogatott versenyzők valamennyi, kellően indokolt kérését a szövetség maradéktalanul teljesítette az elmúlt években.

Idén négy program keretében 81 egyesület összesen 600 millió forinthoz juthatott, és további 133 millió forint értékben kaptak uszodai felszereléseket, valamint a felkészüléshez fontos eszközöket. A hazai és nemzetközi edzőtáborokban, versenyeken 137 úszó vett részt, rájuk közel 394 millió forintot fordított az úszószövetség. Emellett a válogatott versenyzőket március óta várja a Tüske Uszoda a legmodernebb eszközökkel felszerelve, kizárólag rajtuk múlik, mikor és milyen mértékben használják a létesítményt, benne a számukra kialakított erősítőtermet, a mozgáselemző kamerarendszert és a regenerációt segítő modern berendezéseket.

A Magyar Úszószövetség közleményében arra is kitért, hogy sem Hosszú Katinkával, sem edző férjével, Shane Tusuppal egy éve nem értenek szót: “Hosszú Katinka eredményei – mint ahogy ezt többször hangsúlyoztuk – lenyűgözőek, ám az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni.”

A közlemény felidézte Salamon Ferenc szavait, hiszen a sportdiplomata nyugalomra szólította fel a szemben álló feleket, aki azt is hangsúlyozva, ha valamikor, akkor most mindenképpen összefogásra lenne szükség, hiszen minden idők legrangosabb hazai rendezésű nemzetközi sporteseménye előtt áll Magyarország: 2017-ben vizes világbajnokságot rendez.

Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszók, Czakó Csaba és Shane Tusup edzők a hétvégén egyeztettek a kialakult helyzetről, a megbeszélésük eredményeként hétfő reggel tették közzé Facebook-oldalaikon a változást sürgető nyilatkozatot.

A nyilatkozat szerint az aláírók célja egy korszerű, demokratikus és szakmai alapokon nyugvó rendszer, melyet nem a “félelem” vezérel. A versenyzők azt is hangsúlyozták, hogy fontos számukra a jövő évi hazai világbajnokság sikere, ennek érdekében tartják szükségesnek a mielőbbi változásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top